A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

18 травня музейні працівники всього світу відзначають своє професійне свято.

Дата: 18.05.2016 09:19
Кількість переглядів: 666

     Кілька цікавих фактів про музеї:

Капітолійський Музей (Capitoline Museums), найстаріша публічна колекція мистецтв в світі, почав свою роботу в 1471 році, коли папа Сикст IV пожертвував ряд важливих для народу Рима древніх скульптур; музей Ватикану (Vatican Museums), другий найстаріший у світі музей, він почав свою історію з моменту першої публічної виставки, котра складалася так само з представлених публіці колекції скульптур, збирання якої було ініційовано Папою Юлієм II ще в 1506 році; Британський музей (British Museum) вперше був відкритий для публіки 15 січня 1759 року.

18 травня музейні працівники всього світу відзначають своє професійне свято.

Міжнародний день музеїв з’явився в календарі в 1977 році, коли на черговому засіданні ICOM (International Council of Museums - Міжнародна рада музеїв) була прийнята пропозиція радянської організації про встановлення цього свята. І з 1978 року цей день відзначається щорічно більш ніж у 150 країнах.

За словами Жака Перо, президента ICOM, «музеї повинні зайняти місце в серці суспільства і бути відкритими громадськості. Розвиток наших установ залежить у великій мірі від допомоги громадськості, і ми повинні запропонувати їй можливість підтримати наші цілі і взяти участь в нашій роботі. Таким чином, необхідно, щоб музеї та суспільство працювали разом, в дусі творчості та інновацій ».

Прийнято вважати, що через музеї суспільство висловлює своє ставлення до історико-культурної спадщини, і з цим важко не погодитись. Збираючи і зберігаючи пам’ятки матеріальної і духовної культури, вони ведуть велику науково-освітню та освітньо-виховну роботу.

     З цієї нагоди директор Семенівського краєзнавчого музею Ярова Лілія запросила працівників Семенівського районного відділу кримінально-виконавчої  інспекції  управління державної пенітенціарної служби України в Полтавській області разом із засудженими відвідати екскурсію з нагоди всесвітнього дня музеїв. Екскурсовод-волонтер Ліана Сіденко провела екскурсію у відділі народознавства в кімнаті «Світлиця»,   де присутнім було продемонстровано  колекцію народного автентичного одягу, вишивки, ткацтва, килимарства, традиційного інструментарію, гончарних виробів побутового призначення та покуть із старовинним домашнім іконостасом. Також підобліковим запропонували оглянути виставку виробів ужиткового мистецтва. Вишиті рушники, сорочки, викликало неабиякий інтерес у відвідувачів. Тим більше, що вишиті речі нині стають як ніколи актуальними, атрибутом сучасного українця. У зв’язку з цим у засуджених виникли питання до екскурсовода з приводу техніки вишивання, сфери використання подібних виробів та авторів представлених робіт. Ліана Сіденко із задоволенням дала вичерпні відповіді екскурсантам. Цей захід не залишив байдужим нікого: ні підоблікових, ні працівників інспекції та музею. На передодні всеукраїнського Дня вишиванки ця подія була особливо актуальною.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора