A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

ВІДКРИТИЙ УРОК ДО 75 РОКОВИНИ ТРАГЕДІЇ БАБИНОГО ЯРУ

Дата: 29.09.2016 09:56
Кількість переглядів: 1173

Фото без опису

Ушанування скорботної дати – 75 роковин трагедії Бабиного Яру

     Українська історія містить безліч скорботних  дат.    Щороку,  у вересні ми згадуємо страшні події 1941 – початок нацистської окупації України.

     Днями уся світова спільнота згадує трагедію Бабиного Яру. Тисячі  мирних громадян різних національностей, переважна більшість з яких – євреї, знайшли свою смерть у цьому  місці, в самому серці України.  І кожен, хто прагне зробити усе можливе, щоб такі страшні речі не стали буденністю, не може бути байдужим у ці скорботні дні.

     До 75 роковин трагедії подій Бабиного Яру, в пам’ять усіх невинно убієнних людей 27 вересня 2016 року у Семенівському НВК № 1 імені М.М. Хорунжого, учитель історії та правознавства, Заслужений учитель України – Іван Іванович Лопата  провів урок-реквієм, який пройшов  біля пам’ятного знаку невинно закатованих нацистами громадян Семенівщини, який у народі називають єврейською могилою. Іван Іванович наголосив: «Ми не повинні  забувати трагічні уроки історії, щоб збороти лихо, яке прийшло на нашу землю сьогодні».

     Учасники заходу – учні, адміністрація навчального закладу та інші небайдужі громадяни вшанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання та квітами. Іван Іванович схвильовано розповів про події 1941 року в Україні та Семенівщині зокрема, нагадав імена загиблих, родини Грановських та Білоцерковських, які вдалося віднайти в результаті роботи, яка проводилася  очолюваним ним пошуковим загоном.

     На завершення заходу, голова ради школи Леся Дорошенко прочитала власний вірш, слова якого були написані у 2012 році на честь відкриття пам’ятного знаку, який став справді всенародною справою.

     Нажаль, ці слова залишаються надто актуальними  і у нашому сьогоденні.

Через роки прийшли нащадки знов до ями,

Нащадки всіх, хто смертну муку пережив

Єврей ти, українець,  а чи росіянин,

А кров у всіх одна – вона кричить із жил,
Вона й сьогодні знов тобі волає, гука і плаче.

То ж не забувай:

І небо, і земля, й билинка кожна знає

Слова святі:  «Мій брату, не вбивай!»

Фото без опису     Фото без опису

http://www.semosvita-pl.gov.ua/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора