A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Новий Закон «Про службу в органах місцевого самоврядування» вступить в дію з 1 травня 2017 рокУ

Дата: 27.02.2017 13:06
Кількість переглядів: 856

 

Новий закон приведено у відповідність до законодавства про державну службу, зокрема в питаннях визначення категорій та рангів посадових осіб місцевого самоврядування, оплати праці, а також вступу громадян України на службу в органи місцевого самоврядування, її проходження та припинення.

Ухвалений Закон України «Про службу в органах місцевого самоврядування» (далі — Законопроект № 2489) встановлює 3 категорії та 9 рангів посад службовців місцевого самоврядування:

  • категорія І (1, 2, 3 ранги) — посади керуючого справами виконавчого комітету сільської (селищної, міської, районної у місті) ради, керуючого справами виконавчого апарату районної (обласної) ради, керуючого справами секретаріату (апарату) Київської (Севастопольської) міської ради, керівників відділів, управлінь та інших виконавчих органів сільської (селищної, міської, районної у місті) ради, їх заступників;
  • категорія ІІ (3, 4, 5, 6 ранги) — посади керівників структурних підрозділів апарату сільської (селищної, міської, районної у місті) ради та її виконавчого комітету, їх заступників, керівників структурних підрозділів відділів, управлінь та інших виконавчих органів сільської (селищної, міської, районної у місті) ради, їх заступників,керівників структурних підрозділів виконавчого апарату районної (обласної) ради, їх заступників, керівників структурних підрозділів секретаріату (апарату) Київської (Севастопольської) міської ради, їх заступників;
  • категорія ІІІ (6, 7, 8, 9 ранги) — інші посади службовців місцевого самоврядування, не віднесені до категорій І і ІІ.

Черговий ранг у межах відповідної категорії посад, як і на державній службі, присвоюватиметься службовцю місцевого самоврядування через кожні три роки з урахуванням оцінювання результатів його службової діяльності

Окрім того, вводиться посада керівника служби в органі місцевого самоврядування (далі — керівник служби), повноваження якого виконуватиме керуючий справами, а в апараті сільської (селищної, міської) ради, її виконавчих органах із загальною чисельністю менше 20 службовців місцевого самоврядування — сільський (селищний, міський) голова. Керівник служби, зокрема, організовуватиме проведення конкурсів на зайняття вакантних посад службовців місцевого самоврядування, призначатиме на посади (звільнятиме з посад) службовців місцевого самоврядування категорій ІІ і ІІІ у порядку, визначеному Законопроектом № 2489, присвоюватиме ранги службовцям місцевого самоврядування, які займатимуть посади категорій ІІ і ІІІ.

Також Законопроектом № 2489 визначено права і обов’язки службових осіб місцевого самоврядування, порядок виконання доручень, наказів, їх політичної неупередженості.

Право на службу в органах місцевого самоврядування матимуть повнолітні громадяни України, які вільно володіють державною мовою. Законопроектом № 2489 визначено загальні та спеціальні вимоги до професійної компетентності кандидата на зайняття вакантної посади службовця місцевого самоврядування. Так, зокрема, кандидат на зайняття вакантної посади службовця місцевого самоврядування категорії ІІ повинен мати:

  • в апараті міської (міста обласного і республіканського Автономної Республіки Крим значення), районної у місті ради та її виконавчих органах, виконавчому апараті районної, обласної ради, секретаріаті (апараті) Київської, Севастопольської міської ради — вищу освіту ступеня магістра та стаж служби в органах місцевого самоврядування, державної служби або досвід роботи на керівних посадах підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності не менше двох років;
  • в апараті сільської, селищної, міської (міста районного значення) ради та її виконавчих органах — вищу освіта не нижче ступеня бакалавра та стаж служби в органах місцевого самоврядування, державної служби або досвід роботи на керівних посадах підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності не менше одного року.

Вступ на службу в органи місцевого самоврядування, як і призначення на вищу посаду, можливий буде лише за результатами конкурсного відбору. Перевести службову особу місцевого самоврядування, за згодою, можливо буде лише на іншу рівнозначну або нижчу посаду.

Щодо оплати праці, то держава визначатиме загальні вимоги до встановлення умов оплати праці службовців місцевого самоврядування та мінімальні посадові оклади службовців місцевого самоврядування. Оскільки фінансове забезпечення служби в органах місцевого самоврядування здійснюється за рахунок коштів відповідних місцевих бюджетів, то органи місцевого самоврядування встановлюватимуть умови оплати праці службовців місцевого самоврядування з урахуванням місцевих умов та можливостей відповідних місцевих бюджетів.

Окрім того, встановлення посадових окладів службовців місцевого самоврядування органи місцевого самоврядування поділено на 5 груп за оплатою праці, причому мінімальний розмір посадового окладу службовця місцевого самоврядування, який займатиме посаду категорії ІІІ у V групі, не може бути меншим за 1,1 розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом, а максимальний розмір посадового окладу службовця місцевого самоврядування, який займатиме посаду категорії І у V групі, не може більш як у 2,5 рази перевищувати мінімальний розмір посадового окладу службовця місцевого самоврядування, який займатиме посаду категорії ІІІ у V групі.

Надбавки за ранг та стаж служби в органах місцевого самоврядування встановлюватимуться аналогічно до надбавок державним службовцям. Зокрема, надбавка за вислугу років установлюватиметься на рівні 3% посадового окладу службовця місцевого самоврядування за кожний рік стажу служби в органах місцевого самоврядування, але не більше 50% посадового окладу.

Норми щодо права службових осіб місцевого самоврядування на щорічні основну та додаткову відпустки, а також умови відкликання з відпусток, повністю дублюють відповідні норми законодавства про державну службу.

Законопроект № 2489 визначає умови та порядок притягнення службових осіб місцевого самоврядування до дисциплінарної відповідальності, а також порядок їх оскарження.

Окрім того, окремий розділ Законопроекту № 2489 регулює особливості проходження служби виборними посадовими особами місцевого самоврядування.

Пенсійне забезпечення службовців місцевого самоврядування здійснюватиметься відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 № 1058-IV.

Прийнятий закон має набути чинності з 01.05.2017. КМУ доручено за три місяці привести нормативні акти у відповідність до ухваленого закону та розробити нові.

Ольга Догадіна, експерт MCFR: Кадри

Джерело Кадровик-01

Закон України "Про службу в органах місцевого самоврядування"

(ЗАВАНТАЖИТИ ЗАКОН)

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора