A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Церква святкує день Благовіщення Пресвятої Богородиці

Дата: 07.04.2017 15:06
Кількість переглядів: 646

Архангельським голосом кличемо до Тебе, Пречиста:
“Радуйся благодатна, Господь з Тобою”
(Величання празника

 

 Благовіщення Пресвятої Богородиці

Благовіщення Пресвятої Богородиці є одним з дванадцяти головних свят Православної церкви.

Події Благовіщення описані єдиним євангелістом - апостолом Лукою. У своєму Євангелії він повідомляє, що в шостий місяць після зачаття праведною Єлизаветою святого Іоанна Предтечі Гавриїл був посланий Богом до Назарета до Діви Марії зі звісткою про прийдешнє народження від неї Спасителя світу.

Ангел, увійшовши до Неї, сказав: “Радуйся, благодатна, Господь з тобою! Благословенна ти між жінками.” Вона ж стривожилась цим словом і почала роздумувати в собі, що могло значити те привітання. Ангел їй сказав: “Не бійсь, Маріє! Ти бо знайшла ласку в Бога.  Ось ти зачнеш у лоні й вродиш сина й даси йому ім'я Ісус. Він буде великий і Сином Всевишнього назветься. І Господь Бог дасть йому престол Давида, його батька, і він царюватиме над домом Якова повіки й царюванню його не буде кінця.”(Лк. 1:28-33)     

Сумніваючись Марія спитала ангела: “Як же воно станеться, коли я не знаю мужа?”. Ангел, відповідаючи, сказав їй: “Дух Святий зійде на тебе й сила Всевишнього тебе отінить”, а потім в підтвердження, що “нічого бо немає неможливого в Бога!”, - навів приклад її родички Єлизавети.

Марія, побачивши в словах ангела волю Божу, вимовляє дуже значущі слова: “Ось я Господня слугиня: нехай зо мною станеться по твоєму слову!”. Вважається, що в момент виголошення Дівою Марією цих слів і сталося непорочне зачаття нею Ісуса Христа.

Церква на Сході в різний час вважала Благовіщення як Богородичним, так і Господським святом. В даний час воно входить в число великих двунадесятих свят і відноситься, зазвичай, до Богородичних свят, через що йому призначаються богослужбові облачення блакитного кольору.

В Благовіщення, якщо воно не припадає на Страсний тиждень, поряд зі святом Входу Господнього в Єрусалим, статут дозволяє вживання в їжу риби, вина та олії.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора