A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

4 ЛЮТОГО – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З РАКОМ

Дата: 04.02.2017 23:13
Кількість переглядів: 1230

На Полтавщині майже 40 тисяч хворих на онкологічні захворювання. Про ситуацію у Полтавській області розповів головний лікар Полтавського обласного клінічного онкологічного диспансеру Орест Вовк.

«Щорічно серед населення Полтавської області виявляється 5 тисяч первинних онкохворих. У 2016 році зареєстровано 5226  нових випадків  онкологічних захворювань (2015р.–5354). Але захворюваність населення на злоякісні новоутворення зменшилась із 371,5 – 2015р. до 365,2 у 2016р.», - зазначив лікар.

У структурі захворюваності чоловічого населення перші п’ять рангових місць посідають злоякісні новоутворення трахеї, бронхів та легенів – 16,5%, шкіри –11,9%,  передміхурової залози –10,2%, шлунку–7,4%, прямої кишки – 6,0%; серед жіночого населення перше місце посідає рак молочної залози 19,8% , шкіри–12,9% , тіла матки – 10,2%, шийки матки – 6,4% і ободової кишки – 6,0%%.

На сьогоднішній день на диспансерному обліку в області перебуває 38579 хворих з онкологічними захворюваннями. Щороку через рак в області передчасно йде із життя близько 3 тисяч осіб. Чоловіки помирають через рак легенів, шлунка, передміхурової залози, а жінки через рак молочної залози, ободової кишки, шлунка.

«Основою профілактики раку завжди була й залишається вторинна профілактика – раннє виявлення і своєчасне лікування хворих. Більшість онкологічних захворювань піддаються лікуванню при їхньому своєчасному виявленні. Одними з найбільш ефективних методів ранньої діагностики й профілактики злоякісних пухлин є профілактичні медичні огляди населення. У 2016 році 24% онкохворих виявили саме під час профоглядів», - наголосив Орест Вовк.

У розвинутих країнах спостерігається тенденція до сповільнення росту захворюваності й зниження смертності від злоякісних пухлин як за рахунок профілактики (у першу чергу – боротьба з курінням), так і за рахунок покращення ранньої діагностики й лікування.

Ріст злоякісної пухлини відбувається неспинно. Не виявлена, нелікована, вона з часом переходить із I стадії захворювання в II, далі – у III і IV стадію. Ця послідовність не завжди зберігається, при множинному метастазуванні в реґіонарні лімфатичні вузли, або в IV – при метастазуванні у віддалені органи. При багатьох локалізаціях рака на I стадії можна досягти повного виліковування!

Як шукають пухлини?

Застосування різноманітних методівдіагностики необхідне для виявлення пухлинного процесу, визначенні його стадії і виборі тактики лікування хворих, що страждають на онкологічні захворювання. Першим істотним етапом у розпізнаванні злоякісної пухлини є консультація лікаря. А далі?

Рентгенографічене обстеження – основний метод розпізнавання при пухлинах легень, шлунка, товстої кишки.

Маммографія – це спеціальне рентгенівське обстеження молочної залози, допомагає знайти в тканині залози ущільнення, що важко визначити обмацуванням, а також інші зміни, що можуть вказувати на можливий розвиток пухлини ще до того, як що-небудь узагалі можна прощупати. Обстеження краще проводити на 7-й-10-й день від першого дня менструального циклу, коли груди менш болючі. Жінкам у менопаузі маммографія виконується у будь-який зручний час. Як правило, рекомендується, щоб кожна жінка після 45 років проходила маммографію щорічно (якщо лікар не рекомендує частіше).

Комп'ютерна томографія (КТ). Серед методів, що дозволяють одержувати зображення різних ділянок людського тіла, у КТ є більш висока в порівнянні з іншими методами візуалізації деталізація по контрасту, можливість одержати за короткий час велику кількість поперекових проекцій, що особливо цінно для локалізації області, з якого надалі буде братися проба тканини для біопсії, а також для планування хірургічного втручання і наступної радіотерапії.

Магнітно-резонансна томографія (МРТ) – метод дозволяє досягати винятково високого контрастування тканин, одержувати в ході одного дослідження зображення у всіх анатомічних проекціях, вивчати динамічні процеси, пов'язані з рухом біологічних рідин (крові, ліквору, сечі, жовчі), а також, завдяки застосуванню контрастних речовин, з високою точністю розрізняти навколопухлинний набряк і власне пухлину.

Ультразвукова томографія – високоінформативний метод дослідження, застосовується для діагностики пухлин органів черевної порожнини (особливо печінки, жовчного міхура, голівки підшлункової залози) й заочеревинного простору (нирок, наднирників), малого тазу (сечового міхура, матки, яєчників, передміхурової залози), щитовидної залози, м'яких тканин тулуба і т.д. Під час дослідження також може бути виконана прицільна пункція пухлини.

Ендоскопічний метод дослідження набув вирішального значення для ранньої діагностики рака внутрішніх локалізацій: шлунка, стравоходу, товстої і прямої кишок, бронхів. Ендоскопічні апарати з волоконною оптикою (гастроскопи, інтестіноскопи, колоноскопи, бронхоскопи й ін.) дають можливість ретельно оглянути всю слизову оболонку внутрішніх органів, зробити цитологічне дослідження, а при необхідності–узяти шматочок тканини для гістологічного дослідження. 

Клінічні аналізи: аналіз крові, сечі, шлункового соку, калу необхідні у діагностиці первинного хворого. Наявність прихованої крові в сечі, калі, харкотинні є важливим симптомом злоякісної пухлини. Істотне значення має встановлення факту наростаючої анемізаціі (знекровлення).

Цитологічний метод дослідження отримав заслужене визнання й поширення. Простота й доступність його використання в поліклінічних закладах, а головне–достовірність, дозволяють у багатьох випадках розпізнавати ранні форми злоякісного процесу

Біопсія – видалення або скусування шматочка пухлини чи підозрілої на пухлину тканини для гістологічного дослідження. Отриманий при цьому матеріал терміново передається в патологоанатомічне відділення.

Новітні методи діагностики

В онкологічній практиці застосовується метод сканування органів при підозрі їх на пухлинне ураження (первинне чи метастатичне). Метод контактної бета-радіометрії використовується в діагностиці меланом шкіри, при поверхнево розташованих пухлинах молочної залози, при хворобі Педжета. Радіонуклідні методи дуже перспективні (мається на увазі створення пухлиноспецифічних мічених антитіл). Нині для діагностики застосовують сцинтиграфію кістяка, мозку, легень; для характеристики функціонального стану - сцинтиграфію нирок, печінки.Радіоімунологічне дослідження засноване на аналізі вмісту моноклональних антитіл у досліджуваних тканинах, дозволяє виявляти багато видів пухлин на ранніх етапах розвитку процесу, коли розміри пухлин малі. Тести на виявлення антитіл, специфічних для визначеного виду пухлин, дозволяють найбільше ефективно вирішувати проблему низької деталізації по контрасту між тканинами схожої щільності, характерної для звичайних рентген-досліджень.

Як лікують рак?

Хірургічний метод. В основі хірургії рака лежить принцип абластики. Під абластикою у хірургії злоякісних пухлин мають на увазі такий спосіб оперування, при якому видаляють всі пухлинні елементи в межах здорової тканини. Як самостійне лікування хірургічний метод застосовується при лікуванні хворих на рак шлунка, печінки, жовчного міхура, кишечника. При раку молочної залози, легень, сечового міхура, стравоходу хірургічний метод як самостійний може застосовуватися тільки в ранніх стадіях захворювання. У більш пізніх стадіях операція сполучається з передопераційним чи післяопераційним променевим лікуванням.При багатьох локалізаціях раку хірургічне лікування сполучається як із променевим методом, так і з хіміотерапією. Така тактика пояснюється неоднаковою чутливістю до променевого впливу злоякісних пухлин різних локалізацій.

Променевий метод як самостійний метод може застосовуватися при лікуванні рака шкіри, нижньої губи, слизових оболонок порожнини рота, гортані, рака шийки матки, лімфосарком, злоякісних пухлин носоглотки, мигдалин, лімфогранулематозу. Однак при цих локалізаціях можливі різні поєднання й застосування інших методів у залежності від поширення процесу. При інших локалізаціях і гістологічних формах злоякісних пухлин променеве лікування поєднується з хірургічними й хіміотерапевтичним методами.

Хіміотерапію застосовують при злоякісних новоутворенняхдля вибіркового пригнічення росту злоякісної клітини без значного ушкодження здорових тканин і органів хворого.

Гормонотерапія застосовується при лікуванні раку гормонально-залежних органів (молочної залози, передміхурової залози й ін.).

Біотерапія включає застосування різних природних біологічно активних агентів (інтерферони, інтерлейкіни і т.п.), проведення імунотерапевтичних заходів із використанням вакцин, активованих лімфоцитів, імуномодулюючих фармакологічних препаратів і т.п.

«Довгий час діагноз «онкологічна патологія» сприймався як вирок, але сьогодні рівень розвитку онкологічної науки дозволяє стверджувати: рак — не вирок, це виліковна хвороба.Пам'ятайте, що профілактика - найкраще лікування. Проте, якщо трапилася проблема зі здоров'ям, не зволікайте, а зверніться за порадою до кваліфікованого спеціаліста», – підсумував Орест Вовк.

Джерело ПОЛТАВСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора