A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Енергетик з великої літери

Дата: 22.12.2017 07:44
Кількість переглядів: 778

Щороку 22 грудня в Україні святкується День енергетика

Символічно, що свято співпадає з найкоротшим днем і найдовшою ніччю в році, коли робота енергетиків найбільш помітна.

Пропонуємо читачам нашого сайту розповідь про Євгенія Зубченка, стаж роботи якого в Семенівській філії ПАТ «Полтаваобленерго» становить 25 років, а в енергетичній галузі спеціаліст працює з 1986 року (31 рік).

 

Євгеній Олександрович працює майстром БЦР — бригади централізованого ремонту високовольтних підстанцій ПС 150/35/10 кВ. Я навмисне написав назву підстанції повністю, щоб підкреслити її потужність.

У тепер вже далекі 80-ті Євгеній Зубченко працював у підприємстві «Райагропроменерго» інженером електролабораторії, перевіряв на відповідність вимогам Правил експлуатації електромережі та електрообладнання колгоспів, радгоспів та інших підприємств Семенівського району. Робота йому подобалася передусім своєю різноплановістю: доводилося і електромережі колгоспні обслуговувати, і проводку в новобудовах сільських трударів та адмінприміщеннях протягувати. Але настали непрості 90-ті…

Саме в цей час йому запропонували посаду майстра електролабораторії в Семенівському РЕМ (районі електричних мереж). Через деякий час була створена бригада з обслуговування високовольтних підстанцій ПС 150/35/10 кВ, в якій Євгеній Олександрович зайняв посаду інженера релейного захисту та автоматики (РЗА). У 1996 році Євгену Олександровичу, спеціалісту-енергетику, що має великий потенціал і чималий досвід, запропонували посаду майстра БЦР, де він працює і до цього часу. Ще будучи інженером РЗА, заочно закінчив Харківську академію міського господарства, де здобув спеціальність інженера-електрика. На сьогодні очолювана ним бригада обслуговує трансформаторні підстанції Семенівського та Хорольського районів. Дощ, сніг, інша негода, а енергетики на своєму посту — лагодять обладнання, щоб люди мали тепло і світло.

За 25 років постійних та поточних ремонтів підстанцій бригада централізованого ремонту виконала реконструкцію Худоліївської, Криворудської підстанцій Семенівського району та підстанції Андріївка Хорольського району. Замінено застарілі масляні вимикачі, змонтовано та запущено в експлуатацію систему дистанційного телекерування обладнанням ПС «SCADA». Це дуже велика, довготривала і складна робота, яку виконати можуть тільки фахівці високого рівня. 

«Скажу без лукавства, БЦР — кузня кадрів для Семенівської філії ПАТ «Полтаваобленерго», — говорить Євгеній Олександрович. «Робота в бригаді централізованого ремонту підстанцій потребує знань, уміння, професійної майстерності, адже високовольтне обладнання досить складне. Тож робота з персоналом по підвищенню кваліфікації проводиться майстром постійно. Працівники, які набули досвіду роботи в нашій бригаді, переходять на вищі щаблі кар’єрної драбини, займають відповідальні посади в Семенівській філії. Так, вихідцями з БЦР є начальник філії, заступник начальника по передачі електроенергії, три диспетчери, майстер розподільчих мереж, інспектор енергонагляду і багато інших», — констатує енергетик.

Введення в експлуатацію нових енергетичних потужностей, впровадження енергозберігаючих та екологічно безпечних енергосистем — усе це робота бригади централізованого ремонту високовольтних підстанцій.

Майстер БЦР Євгеній Зубченко розповів, що не уявляє свого життя без енергетики. Обидва його сини Віталій та Олександр також інженери-електрики. До речі Олександр працює у батьковій бригаді електрослюсарем. Династія!

Дружина Євгенія Олександровича Марія терпляче відноситься до постійних чоловікових від’їздів. Що поробиш, така у нього робота.

Євгеній Олександрович — фанат своєї справи. Навіть вдома не полишає роботи з побутовими електроінструментами: болгаркою, дрилю, електропилою, зерноподрібнювачем, корморізкою тощо, які він сам ремонтує, переробляє, удосконалює. Із комплектуючих склав та відрегулював електровелосипед, яким їздить на роботу.

За багаторічну, добросовісну роботу енергетик з великої літери Євгеній Зубченко неодноразово був нагороджений грамотами, подяками, має медаль «Ветеран праці».

Успіхів у благородній роботі щастя, здоров’я, сімейного благополуччя, добра й усіляких гараздів, шановний Євгеній Олександрович. З професійним святом!

Олександр Косько

фото автора

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора