A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Децентралізація в ДІЇ: досвід Семенівської громади

Дата: 09.02.2018 08:09
Кількість переглядів: 672

Фото без описуСеменівська ОТГ — одна з перших об’єднаних громад на Полтавщині. Наразі до її складу входять 17 населених пунктів. Дотаційний колись регіон нині розвивається: ремонтують дороги, роблять освітлення, оживають ФАПи, облаштовують кладовища, створюють нові інфраструктурні об’єкти.

Ідейний лідер об’єднання сільських рад у ОТГ — Людмила Милашевич, голова Семенівської селищної ради. У жовтні 2015 року до її ініціативи долучився Вереміївський сільський голова, а минулого року додалися Веселоподільська, Товстівська, Липнягівська та Степанівська сільські ради. Передувала об’єднанню кропітка робота серед населення, говорить Людмила Милашевич:

— Я особисто об’їздила всі населені пункти. У мене, поки не приєдналися, не було ні вихідного, ні прохідного. Я була у кожній організації, установі, я була на базарі, в магазині, і всюди розказувала про переваги децентралізації.

Велика перевага ОТГ — сильний депутатській корпус селищної ради. За словами Людмили Милашевич, в них немає фракцій, немає політики, але є розуміння, що і як робити для розвитку села, та бажання працювати. Звичайно, була агітація проти децентралізації, проблемні питання серед населення є і зараз. Часом доводиться приймати непопулярні рішення, але керівництво громади відповідає на критику і невдоволення результатами. Так, за два роки існування ОТГ майже в кожному населеному пункті зараз є освітлення і покращилася якість доріг, з’явилися дитячі і спортивні майданчики.

— Хай там як, але результати були. Ми за рік зробили те, чого ніхто не робив за 26 років, — говорить Людмила Милашевич.

Можливості громади невеликі, але завдяки розумному плануванню вона співфінансує установи, які знаходяться на балансі районної ради: музину школу (0,5 мільйона гривень), територіальний центр (1,5 мільйона). Також громада повністю утримує районну спортивну організацію «Колос», спортивну школу, навчальний шкільний комбінат, фінансує місцеві ФАПи. Біля 200 тисяч гривень з бюджету громади виділили на придбання апаратури и обладнання в реанімаційне, операційне і дитяче відділення районної лікарні. За два роки близько 800 тисяч гривень виділили на адресну допомогу хворим людям.

Семенівська ОТГ потрапила до програм розвитку і перемагає у конкурсах інвестиційних проектів. Заслуговують увагу проекти, кошти на які виділяє ДФРР. Зокрема, у  приміщенні колишньої Вереміївської ЗОШ під одним дахом планується відкриття центру адміністративних послуг, магазину, обрядового залу. Найбільший проект громади — сучасний будинок захищеної старості. Його відкриття запланували на квітень 2018 року.

За матеріалом: Інтернет- видання "Полтавщина"

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора