A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Семенівський ВП ГУНП в Полтавській області повідомляє про незаконну вирубку лісових масивів.

Дата: 06.03.2018 08:23
Кількість переглядів: 1028

Фото без опису     Шановні мешканці Семенівщини!

Останнім часом гостро постало питання незаконної вирубки лісових масивів. Цьому є ряд причин, як об’єктивних, так і суб’єктивних. Рівень забезпеченості українців не всім дозволяє сплачувати за газ при опаленні житла, а тому люди шукають альтернативні способи забезпечити обігрів власного помешкання. Крім того, переведення виробничих потужностей підприємств, в тому числі малого та середнього бізнесу, який доволі широко представлений на території району, зумовлює сталий попит на тверде пальне для котлів у вигляді деревини. В таких умовах деякі особи приймають рішення швидко збагатитися за рахунок вирубки дерев без отримання у встановленому законом порядку дозвільних документів. Роблять вони це у тих місцях, де їм заманеться або де можна зробити це непомітно для людей, влади та поліції та в подальшому продати деревину за готівку. Але таке рішення є хибним та злочинним. Мова не йде про літню людину, яка зрубала у найближчих чагарниках, яких, до речі, нажаль теж багато, декілька сучків та принесла додому. Йдеться про тих, хто нехтуючи законом та загально прийнятими людськими цінностями, цинічно, йде вночі до лісу чи посадки, де випилює підряд дерева, які росли протягом 50-80 років. Їх насадження було заплановано та здійснено поколінням наших батьків, а можливо, і дідів, які з властивим для українців бажанням залишити нащадкам не голу землю, вклали душу у цю справу. Природні багатства України є власністю всього народу, саме тому закон регулює питання їх використання та справедливого розподілення вигоди у вигляді сплати податків, зборів до бюджетів всіх рівнів, від державного до селищного, в тому числі і від лісогосподарської діяльності. Крім того, що ліси є легенями планети, на Україні вони є невід’ємною частиною її ландшафту, її краси, її душі. А висаджені нашими предками лісосмуги мають своє призначення: адже полезахисні смуги – невід’ємна складова хліборобних полів. Це їх захист від вітрової та водної ерозії. Тому їх знищення приносить, насамперед, велику шкоду тим, ким традиційно пишаються всі українці – хліборобам. Славетна земля Семенівщини багата на дерева твердих порід. Практично у любій лісосмузі можна зустріти красенів – дубів, але це зовсім не означає, що велетні, які росли у цій землі майже століття, повинні загинути від пилки цинічного злочинця, який має на меті лише особисте збагачення. Крім матеріальної шкоди державі та громаді, цей злочинець приносить ще й шкоду більш страшну: він залишає нащадкам галявини пеньків у середині лісу, порушуючи природній баланс, він демонструє власну зухвалість, нехтуючи інтересами багатьох людей, в тому числі і майбутніх поколінь, заради власної зацікавленості, і при цьому він бажає залишиться без покарання, ставлячи свою злочинну діяльність на конвеєр.
Питання боротьби з такими явищами – це питання, яким повинні опікуватися всі свідомі громадяни, від працівника поліції чи представника місцевої влади до звичайного рядового громадянина, якому не байдуже майбутнє своїх дітей та своєї Батьківщини. Як приклад діяльності в цьому напрямку Семенівським відділенням поліції протягом 2017 року було встановлено два факти незаконної вирубки дерев.
Так у лютому поточного року у лісосмузі на території Семенівської селищної ради був затриманий 33-річний житель смт. Семенівка, який перевозив на власному автомобілі без супровідних документів спиляні дерева породи дуб загальним об’ємом 5.54 метра кубічних. В ході проведення перевірки було встановлено, що в кінці січня поточного року інший 31- річний житель смт. Семенівка, громадянин «С» здійснив незаконну порубку дерев та в подальшому найняв громадянина «К» для перевезення деревини та її реалізації на території Полтавської області за готівку. За даним фактом порушено кримінальне провадження за ст.246 КК України, також в жовтні поточного року співробітники Семенівської поліції затримали «на гарячому» двох непрацюючих мешканців району які за допомогою автомобіля ГАЗ 3302 намагалися вивезти щойно спиляні дерева клену та акації з лісосмуги поблизу смт. Семенівка Семенівського району. Правоохоронці встановили, що зловмисниками виявилися два товариші 40 та 24 років. Чоловіки здійснювали завантаження спиляної деревини на автомобіль. Довести задумане до кінця та викрасти деревину не змогли оскільки були затримані. Правоохоронці вилучили автомобіль «ГАЗ», бензопилу та близько 2.5 куб.м. деревини. По даному факту відкрито кримінальне провадження за статтею 246 Кримінального кодексу України (незаконна порубка лісу). Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років, або позбавлення волі на той самий строк, з конфіскацією незаконно добутого.
Але вражає інше: суцільна байдужість та небажання замислитись над майбутнім тієї землі, де ці особи проживають, перевага можливості заробітку незначних коштів над людською совістю та гідністю. І наскільки таких машин іще вистачить лісів та лісосмуг Семенівщини? Коли вона залишиться голою, вкритою лише розсипом пнів – через рік, через два? Отже звертаємося до всіх свідомих громадян – повідомляйте до поліції про діяльність таких громадян, не залишайтесь осторонь. Спільні зусилля дозволять викорінити такі негативні явища та забезпечити гідне існування майбутніх поколінь. 
Телефон чергової частини Семенівського відділення поліції 8 ( 05347) 91-2-74 або «102» В.А. Река, начальник Семенівського відділення поліції.

За матеріалами: Семенівський ВП ГУНП в Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора