A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

У суботу відкривається полювання на хутрових звірів

Дата: 02.11.2017 11:39
Кількість переглядів: 1066

Фото без описуНа Полтавщині у суботу, 4 листопада, стартує сезон полювання на хутрових звірів: зайців, лисиць, тхорів, ховрахів, білок тощо

Дату початку полювання у кожному районі треба уточнювати на місцях. Про це розповів начальник Полтавського обласного управління лісового та мисливського господарства Юрій Тараненко:

— Загалом з 4 листопада в області розпочинається сезон полювання на хутрових тварин. Проте, згідно змін у законодавстві, які внесенні кілька років тому, кожне господарство може розпочати у різні дні, з огляду на особливості району. Тому початок потрібно уточняти у кожному мисливському господарстві в індивідуальному порядку, — зауважив Юрій Тараненко. 

Мисливці чекають відкриття сезону з нетерпінням, а екологи в свою чергу турбуються, щоб у період полювання не відбувались порушення. Державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища Полтавської області спільно з громадськими інспекторами проводитимуть заходи з уникнення браконьєрства.

Екологи попереджають, що особи, винні у незаконному полюванні, відповідатимуть згідно з українським законодавством. Про це розповів Керівник Державної екологічної інспекції в Полтавській області Вадим Осипенко: 

— Порушники будуть платити від 102 до 1020 гривень штрафу. Для посадовців — 510 до 1530 грн. Мова як про порушення правил та термінів полювання. Звісно, у деяких випадках мова може йти і про кримінальну відповідальність.

Документами на право полювання для громадян України є: 

  • посвідчення мисливця;
  • щорічна контрольна картка обліку добутої дичини і порушень правил полювання з відміткою про сплату державного мита;
  • дозвіл на добування мисливських тварин (ліцензія, відстрільна картка, дозвіл на діагностичний та селекційний відстріл тощо);
  • відповідний дозвіл на право користування вогнепальною мисливською зброєю у разі її використання;
  • паспорт на собак мисливських порід, інших ловчих звірів і птахів у разі їх використання під час полювання. 

Зразок заяви на отримання посвідчення мисливця можна знайти на сайті Полтавського обласного управління лісового та мисливського господарства (http://upravles.gov.ua/administrativni-poslugi/zayava-na-otrimannya-posvidchennya-mislivcya)

Зазначені документи мисливець зобов’язаний мати під час здійснення полювання, транспортування або перенесення продукції полювання і пред’являти їх на вимогу осіб, уповноважених здійснювати контроль у галузі мисливського господарства та полювання. 

— Щодо полювання на парнокопитних, то важливо розуміти, що в Полтавській області тривали заходи щодо врегулювання популяції дикого кабана. Це пов’язано з поширенням вірусу АЧС. Тож перш ніж полювати на дикого кабана, важливо впевнитися, що це не завдасть шкоди. Враховуючи ситуацію щодо АЧС, я б рекомендував взагалі бути дуже обережним. Адже часто на мисливські господарства, де немає інфекції, її можна занести на транспорті, чи навіть на через собак, з якими ходять на полювання. Варто бути обережними та не нехтувати правилами безпеки, — розповідає заступник голови Полтавської ОДА Роман Товстий.

Добування мисливських тварин, віднесених до державного мисливського фонду, здійснюється за дозволом: ліцензією або відстрільною карткою, які видаються користувачем мисливських угідь.

Прес-служба ПОУЛМГ - upravles.gov.ua/

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора