A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Мітинг- реквієм з вшанування пам'яті свідків та учасників трагедії на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС

Дата: 26.04.2018 14:57
Кількість переглядів: 778

Фото без описуТридцять два роки тому сталася наймаштабніша техногенно- екологічна катастрофа в історії людства.

26 квітня 1986 року о 1 год. 23 хв. на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС стався потужний хімічний вибух, який спричинив руйнування частини реакторного блоку і машинного залу.

Радіоактивна хмара, що утворилася від вибуху, накрила територію України, та території багатьох європейських країн.

Радіоактивного ураження зазнали близько 600 000 осіб, насамперед, ліквідатори катастрофи. Навколо ЧАЕС створена 30-кілометрова зона відчуження. Понад 2,5 мільйонів мешканців України страждають від захворювань, спричинених опроміненням, і близько 80 тисяч із них отримують допомогу. За даними міжнародних організацій, в результаті аварії померли 60 тисяч ліквідаторів, а 165 тисяч стали інвалідами.

Наслідки найбільшої техногенної аварії непокоять людство і сьогодні.

Важко уявити масштаби руйнівної сили “Мирного атому” в Україні, Білорусі, Росії, Польщі, Прибалтиці, якщо відлуння трагедії докотилося до Канади.

Та страшна подія нічим не відрізняється від повномасштабної війни, бо то забрані людські життя, знівечені долі, зруйновані населені пункти і осиротіла земля, яка на десятиріччя залишилася без господаря.

Саме для того, щоб вшанувати усіх ліквідаторів 26 квітня по всій Україні щороку відзначають їх величезний подвиг у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

Не стала винятком й Семенівщина. Сьогодні, в тридцять другу річницю з дня коли з під контролю людини вийшов “Мирний атом” в Семенівці організованою колонною по центральній вулиці селища пройшли свідки й учасники тих страшних подій, ліквідатори трагедії світового маштабу.

О десятій годині біля пам’ятника Героям- ліквідаторам відбувся мітинг- реквієм, на якому всі присутні вшанували пам'ять тих хто загинув під час виконання поставленого завдання, та тих хто помер від численної дозо опромінення та хвороб які йшли за нею.

З словами шани до присутніх звернулися благочинний Семенівського району, настоятель Семенівської Всіхсвятської церкви архімандрит Олексій, голова громадської організації “Союз Чорнобиль України”Святний Анатолій та заступник селищного голови з соціальних та гуманітарних питань Оніпко Алла.

 Всі присутні вшанували пам'ять ліквідаторів хвилиною мовчання та покладанням квітів до пам’ятних дощок з викарбованими іменами наших земляків, яких вже немає з нами, немає серед живих, але пам'ять про них та їхній подвиг живе та житиме в наших з вами серцях.

Шановні ліквідатори аварії на Чорнобильській АЕС, ми схиляємо голови перед вашим подвигом та героїзмом. Бажаємо вам та вашим сім’ям міцного здоров’я та благополуччя.

Бажаємо вам життєвого оптимізму, наснаги та здоров’я на Благіє та Многіє лєта.

  Дорогі наші земляки, щиро бажаємо Вам та Вашим рідним  і близьким міцного здоров’я, життєвої енергії, сімейного затишку, миру і добробуту.

 Хай завжди поруч з Вами буде людська шана і подяка за Ваші добрі діяння.

Фото без описуФото без опису

 

 

 

 

 

 

 

Фото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора