A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

До уваги жителів Семенівської об’єднаної територіальної громади, які є власниками великої рогатої худоби

Дата: 07.05.2018 15:47
Кількість переглядів: 532

Фото без описуДо уваги жителів Семенівської об’єднаної територіальної громади, які є власниками великої рогатої худоби (ВРХ).

Відповідно до листа ГУ Держпродспоживслужби України в Полтавській області № 01-27/ 2538 від 23. 04.2018 року “Щодо заразного вузликового дерматиту ВРХ” виконавчий комітет Семенівської селищної ради доводить до відому населення наступну інформацію.

Заразний вузликовий дерматит ВРХ - контагіозне інфекційне захворювання, що характеризується лихоманкою, ураженням лімфатичної системи, набряком підшкірної клітковини та внутрішніх органів, утворенням шкіряних вузлів (бугрів), ураженням очей та слизових оболонок органів дихання та травлення.

Хвороба віднесена до особливо небезпечних хвороб великої рогатої худоби. Специфічні методи лікування якої в Україні не розроблені.

Крім великої рогатої худоби хворіють вівці, кози та жуйні дикі тварини.

Джерелом збудника заразного вузликового дерматиту ВРХ є хворі тварини, основний шлях передачі механічний - членистоногими комахами (комарами, мухами жигалками, кліщами, тощо).

Поширення заразного вузликового дерматиту ВРХ відбувається стрибкоподібно - на значні відстані (до 50-100 км) через переносників, тобто: безконтрольне переміщення тварин,  ін'єкційні голки, предмети догляду, транспортні засоби, тощо.

Враховуючи значне поголів’я  ВРХ в сільськогосподарських підприємствах та в домашніх господарствах, поширеність цієї хвороби у світі, все це сприяє ризику занесення вірусу заразного вузликового дерматиту ВРХ на територію країни.

У разі виникнення хвороби та її лабораторного підтвердження в раніше благополучних регіонах необхідно негайно здійснювати забій хворих і підозрілих щодо захворювання тварин та проведенням ретельної дезінфекції, виконання всіх карантинно - обмежувальних ветеринарно - санітарних заходів.

Для        недопущення занесення     даного захворювання необхідно забезпечити:

 в господарствах всіх форм власності обов’язкове проведення ідентифікації всього наявного поголів’я великої рогатої худоби;

вивід тварин на пасовище дозволяється після попередньої їх обробки засобами, які забезпечують захист тварин від укусів комах;

перед завезенням в господарство обов’язково повідомляти місцеву службу ветеринарної медицини та обов’язково проводити профілактичний карантин після завезення.

В зв'язку з поширенням заразного вузликового дерматиту ВРХ у світі, в тому числі і країнах, що межують з територією України, величезною небезпекою цієї хвороби, Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області та виконавчий комітет Семенівської селищної ради звертаються до власників ВРХ з проханням  дотримуватися ветеринарних і санітарних норм та правил юридичними особами та громадянами, провести роботу щодо профілактики та недопущення занесення даної інфекції на територію Полтавської області.

 

Виконавчий комітет Семенівської селищної ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора