A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ ПРО БЛАГОДІЙНІ ВНЕСКИ В МЕДИЦИНІ

Дата: 27.08.2018 16:25
Кількість переглядів: 495

Фото без описуРаніше в Україні була поширена практика примусових благодійних внесків. Однак ніхто не може бути змушений до благодійності і нікому не може бути заборонена благодійність. Адже це - жест доброї волі.

Вимагання коштів порушує Закон України “Про благодійну діяльність та благодійні організації”. 

Які основні чинники примусових внесків?

Недофінансування медичних закладів, коли лікарні фінансують за сам факт їх існування (медична субвенція) без врахування реальної вартості медичної послуги. Через що пацієнти змушені дофінансовувати вартість медичної послуги. 

Поганий менеджмент закладів, коли головним лікарям простіше вирішувати проблему поганого управління закладу через “благодійні внески” замість того, щоб оптимізувати роботу закладу. 

Корупційні зловживання, коли пацієнти сплачують за послуги, що вже були профінансовані коштом бюджету у повній мірі.  

Як в Україні запобігають недобровільним внескам?

Для прозорості благодійної діяльності, МОЗ України зобов’язав заклади охорони здоров’я публікувати квартальні звіти. Дані мають публікувати в загальнодоступному місці, (наприклад, дошка оголошень) на веб-сайті департаменту охорони здоров’я та веб-сайті медзакладу, якщо він є. 

Реформа охорони здоров’я передбачає, що примусові “благодійні внески” мають відійти в минуле, адже медичні заклади будуть фінансувати в повній мірі за надані медичні послуги. А у випадку, коли певна медична послуга не буде входити до гарантованого пакету медичних гарантій, пацієнт зможе офіційно сплатити за її надання без схем з благодійними внесками. 

Нині це вже працює на первинній ланці, де чітко визначено, що держава компенсує, а що ні, розповів експерт проекту “Медіашкола з Децентралізації. Курс-ІІ”, Євген Гончар . У зв’язку з тим, що медзаклади нехтують виконанням цієї вимоги МОЗ України надало доручення керівникам місцевих департаменті та управлінь забезпечити неухильне виконання Наказу № 459 від 26.04.2017 № 459 МОЗ України.  

За матеріалом: "Телеканал "Місто"


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора