Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Зменшення акцизного податку: як це вдарить по бюджетах місцевих рад Полтавщини

Дата: 28.08.2018 12:17
Кількість переглядів: 752

Фото без описуАкцизний податок, який становить значну частину доходів деяких бюджетів міст і сіл Полтавщини, з липня значно зменшився.

Акциз із виробленого в Україні та ввезеного на її митну територію пального – загальнодержавний податок, частка якого зараховується до місцевих бюджетів за місцем його реалізації. 

– У 11 з 39 міст, сіл і селищ, які є членами Полтавського регіонального відділення Асоціації міст України (РВ АМУ), спостерігається зменшення частини акцизного податку. Для деяких населених пунктів – це чималі гроші, які б можна було спрямувати на вирішення наболілих питань, – зазначила Анжеліка Саідова, консультант з бюджетних питань Полтавського РВ АМУ.

Як зазначають в Асоціації міст України, у багатьох містах зафіксовано зниження часток зарахування акцизу в ІІ півріччі 2018 року у порівнянні з І півріччям. Так, на Полтавщині зменшення частини акцизного податку є в Миргороді, Зінькові, Градизьку, Біликах, Вирішальному, Комишні, Кобеляках, Карлівці, Щербанях, Попівці (Карлівський район), Омельнику. 

Нині місцеві ради в очікуванні затвердження розподілу акцизного податку в ІІ півріччі. Зазначимо постанову про такий розподіл приймає Кабінет Міністрів України. У другому півріччі частки акцизу з пального визначатимуться з урахуванням даних про обсяг реалізованого пального за перше півріччя 2018 року.

У бюджеті Зіньківської міської ради частка цього податку – це 30% від власних доходів. Про те, чому він такий важливий для Зінькова розповів міський голова Сергій Максименко.

– 30% нашого бюджету складає цей акциз, тому для нас це серйозний удар. На перше півріччя 2018 року коефіцієнт у нас згідно Постанови Кабміну збільшився. Хотілося б, щоб Кабмін якомога швидше прийняв відповідну Постанову на друге півріччя, бо зараз від акцизного податку ми нічого не отримуємо і щоб він у жодному разі не зменшився, бо це третина нашого бюджету, – сказав Сергій Максименко.

З постановою Кабміну по зарахуванню частини акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного на митну територію України пального до загального фонду бюджетів місцевого самоврядування у 2018 році можна ознайомитися тут.

За матеріалом: "kolo.news"

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора