A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Перед країною стоїть завдання завершити реформу місцевого самоврядування в найближчі роки

Дата: 28.09.2018 09:50
Кількість переглядів: 510

У поточному та наступному роках перед країною стоїть завдання завершити реформу місцевого самоврядування та територіальної організації влади – і конвертувати децентралізацію та нову систему державної регіональної політики у прискорене економічне зростання територій. Про це йдеться у Аналітичній доповіді до щорічного послання Президента України до Верховної Ради України «Про внутрішнє та зовнішнє становище України в 2018 році», яке опубліковане на сайті Національного інституту стратегічних досліджень.

Зазначається, що для реалізації цієї амбітної цілі необхідно здійснити низку першочергових кроків. Зокрема, необхідно ухвалити закон «Про засади адміністративно-територіального устрою України».

«На його основі Урядом мають бути підготовлені та внесені на розгляд парламенту закони про затвердження нового адміністративно-територіального устрою на рівні громад та районів», - сказано в доповіді.

Також серед першочергових кроків для завершення реформи названо необхідність нормативного врегулювання державного нагляду в системі органів місцевого самоврядування. Крім того, як йдеться в документі, необхідно належним чином відкоригувати закон «Про статус депутатів місцевих рад», який «має забезпечити конституційний захист депутатів від протиправного тиску і водночас не дати змоги відриватись їм від захисту інтересів територіальної громади та своїх виборців».

Зазначається, що об’єднані територіальні громади, а тепер і міста обласного значення, до яких долучаються сусідні сільські територіальні громади, потребують удосконалення системи просторового планування.

«Вони мають отримати право і можливість на розробку і ухвалення схеми планування на всю свою територію. Зволікання з ухваленням такого закону парламентом уже протягом кількох років є неприпустимим».

За матеріалом: "Децентралізація"


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора