A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Відділ “Семенівське бюро правової допомоги” Кременчуцького місцевого центру з надання безплатної вторинної правової допомоги інформує

Дата: 18.10.2018 16:43
Кількість переглядів: 470

Фото без описуяк оформити договір купівлі-продажу

квартири (будинку)

 

Для здійснення купівлі-продажу квартири (будинку)необхідно звернутися до нотаріуса, адже такий договір підлягає нотаріальному посвідченню.Після оформлення договору купівлі-продажу квартири (будинку)нотаріус відразу ж вносить дані про переоформлення права власності на об’єкт до Єдиного державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Витяг з цього реєстру і буде підтвердженням набутого Вами права власності на квартиру чи будинок.

 

Документи, що необхіднідля продажі квартири (будинку):

- правовстановлюючий документ на квартиру (будинок), наприклад договір купівлі-продажу, міни, дарування; свідоцтво про право на спадщину; свідоцтво про приватизацію; рішення суду про визнання права власності;

- технічний паспорт;

- документ про оцінку квартири (будинку);

- довідка про склад сім’ї.

 

Крім того, якщо Ви продаєте свою квартиру (будинок) необхідно виписатися з квартири (будинку) Вам та іншим прописаним в ній особам. Особливо це стосується малолітніх дітей. Якщо квартира (будинок) продається не третім особам, а комусь із родичів, і питання про виписку малолітньої дитини не стоїть, але малолітня дитина все-таки прописана в квартирі (будинку), то вам буде потрібно отримати дозвіл органів опіки та піклування на укладення договору.

Якщо квартира (будинок) була придбана в шлюбі, вам може знадобитися нотаріальна згода від другого з подружжя на її продаж. Виняток становить нерухомість, яка не є спільною сумісною власністю подружжя.

Якщо є заборгованість про житлово-комунальним послугам її необхідно погасити.

Продати свою частку в квартирі, якщо вона знаходиться у спільній власності без виділення частини (внаслідок приватизації на кілька осіб, наприклад), взагалі неможливо, поки не буде виділена ваша частина з квартири.

 

Якщо Ви є покупцем квартири (будинку), то необхідно звернути увагу на таке:

Наявність в квартирі (будинку) не виписаних мешканців, особливо коли йдеться про продаж квартири з неповнолітніми дітьми, які там прописані. Звичайно ж, сама по собі наявність прописки в квартирі (будинку) колишнього господаря або членів його сім’ї ніяким чином не впливає на ваші інтереси як нового власника квартири (за винятком малолітніх осіб). Однак зазначимо, що в разі, якщо це питання не буде вирішене до підписання угоди, то в майбутньому без наявності добровільної згоди зазначених осіб на виписку, вам доведеться вирішувати це питання в судовому порядку.

Наявність заборгованості по комунальних платежах. Вимагайте розрахункові книжки на комунальні послуги. Якщо була виявлена заборгованість  по комунальним платежам вимагайте її погашення, або ж можна суму боргу утримати із загальної суми договору купівлі-продажу.Покупець також повинен надати технічну документацію на електричні лічильники, лічильники води та газу.

Наявність накладеного арешту на квартиру (будинок). Якщо квартира (будинок) зареєстрована в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, то перевірити наявність або відсутність арешту можна через реєстр. Якщо квартира (будинок) не зареєстрована (через те, що право власності було оформлено ще до прийняття змін до законодавства про обов’язкове внесення в реєстр), то після того, як об’єкт буде внесений до реєстру, в реєстрі через якийсь час може відобразитися інформація про арешти на квартиру, накладені та внесені в старі реєстри (наприклад, виконавчою службою). В такому випадку необхідно переконатися в тому, що квартира вільна від будь-яких арештів.

 

Податки та інші платежі.

Як правило, витрати на оформлення договору несе покупець квартири (будинку), але за домовленістю сторін витрати можна розділити на обидві сторони. До таких витрат відноситься: оплата послуг нотаріуса, державне мито за продаж квартири (будинку), адміністративні збори за внесення інформації до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, збір на обов’язкове державне пенсійне страхування.

 

Відділ “Семенівське бюро правової допомоги” Кременчуцького місцевого центру з надання безплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою:смт. Семенівка, вул. Незалежності, 34; тел.: (05341) 91-2-43.

 Прийом громадян щоденно з 09.00-18.00  без перерви.  Субота, неділя — вихідний.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора