A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

До Дня визволення України від фашистських загарбників

Дата: 27.10.2018 19:00
Кількість переглядів: 449

Фото без опису28 жовтня, Україна відзначає 74 річницю вигнання фашистів з нашої землі.

Мільйони загиблих, зруйновані будинки, спалені села, покалічені долі та душі людей – це все, що після себе залишили загарбники. Дорогою ціною дісталася нам перемога, але ми вистояли, піднялися з руїн, відбудували заводи, фабрики і стали знову квітучою державою. Українці ніколи не забудуть тих, хто відстояв нашу свободу, хто своєю працею наближав час перемоги.

Тяжка доля не оминула й нашу малу батьківщину, а саме село Великі Липняги, котре в період з 19 по 23 вересня 1943 року було вщент спалене разом з мирними жителями. У вогні, котрий вирував в селі цілі 4 дні було позбавлено життя 371 житель, котрих вбивали незважаючи на благання та сльози дітей, жінок та стариків.

 Зі спогадів воїна- визволителя, голови ради ветеранів 373- ї Миргородської дивізії Миколи Бондаренка : “особливо страшну картину ми побачили коли увійшли у Великі Липняги. Села, власне, не було. Коли ми роздивилися, то біля згарища деяких вцілілих хат помітили розстріляних жінок, дітей, старих. Знаходили їх на вулицях, городах, у погребах та колодязях. Велику кількість людей фашисти розстріляли за селом. Їх, мабуть, гнали на захід, бо несли вони з собою корзини, валізи, вузли ……”.

 Cьогодні, напередодні 74 річниці з Дня визволення України від німецько- фашистських загарбників на Полтавщині відбулася презентація туристичного маршруту: с. Великі Липняги (Меморіальний комплекс жертв фашизму) - м. Хорол (Хорольська яма) – Лохвицький район (Шумейкове урочище). Маршрут обрано не випадково, адже саме в цих місцях відбулися наймасовіші репресії проти мирного населення.

Розпочалася презентація із зустрічі керівництвом Семенівщини гостей святкового заходу біля адміністративної межі Семенівського та Хорольського районів в селі Карпиха. Гостей зустріли та вручили їм коровай селищний голова Семенівської селищної ради Людмила Милашевич, депутат Полтавської обласної ради Володимир Куцовол, голова Семенівської районної державної адміністрації Віктор Федоренко, голова Семенівської районної ради Віктор Юрченко та голова ради ветерані Любов Мазанько. Після зустрічі всі присутні перемістилися до села Великі Липняги, де й пройшла офіційна частина заходу.

Святкове дійство з нагоди визволення України відбувалося в селі Великі Липняги на території Меморіального комплексу жертв фашизму. Віддати шану полеглим від рук фашистських окупантів до меморіалу прийшла вся Липнягівська громада, приїхало багато гостей на чолі з заступником начальника відділу охорони культурної спадщини та культурної політики управління культури Полтавської ОДА Іриною Удовиченко, серед яких ветерани війни, представники освітньої галузі та екскурсоводи області.

На захід також завітали заступники селищного голови Сергій Полупан та Алла Оніпко, начальник відділу освіти, сім’ї, молоді та спорту Семенівської селищної ради Наталія Петухова, виконуючі обов’язки старост Вереміївського старостату Анатолій Антипчук та Товстівського старостинського округу Надія Ворона, начальник відділу освіти, молоді та спорту Семенівської РДА Людмила Лопата, начальники відділів та працівники виконавчого комітету Семенівської селищної ради.

Хвилиною мовчання та покладанням квітів до меморіалу присутні вшанували всіх загиблих земляків у тій жахливій трагедії.

Давно зарубцювалися рани рідної землі, але рубці в душах ніколи не зникнуть, бо неможливо забути те, що пережив наш народ та наш край. Подвиг та героїзм наших земляків буде жити в наших серцях, та ніколи не забудеться, якщо ми разом будемо переказувати його прийдешнім поколінням.

В заході брали участь: заслужений працівник культури - Вадим Феніч, зразковий дитячий хореографічний колектив «Фурор» та учні Семенівського НВК № 1 ім.. М. М. Хорунжого, які виконали тематичні хореографічні композиції, учні Семенівського навчально- виховного комплексу № 2, які забезпечували почесну варту.

Ведучими заходу були Інна Календарь, Лариса Гаркава та Микола Забара.

По завершенню заходу гості продовжили подорож маршрутом, наступними зупинками в якому будуть Хорольська яма та Шумейкове урочище.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора