A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Інформаційна кампанія до Всесвітнього дня водно- болотних угідь (02 лютого).

Дата: 11.01.2019 11:57
Кількість переглядів: 794

Фото без описуВОДНО-БОЛОТНІ УГІДДЯ Є НЕОБХІДНИМИ ДЛЯ РЕГУЛЮВАННЯ ГЛОБАЛЬНОГО КЛІМАТУ

Водно-болотні угіддя - найцінніша екосистема світу - зникає втричі швидше, ніж ліси, попереджає нова доповідь.

Приблизно 35 відсотків світових водно-болотних угідь були втрачені між 1970-2015 роками з річними темпами втрат, що прискорювалися з 2000 року, згідно з першим у світі Global Wetland Outlook.

Збитки були спричинені такими мегатрендами, як зміна клімату, зростання населення, урбанізація, зокрема прибережні зони та дельти річок, а також зміна структури споживання, що призвело до змін у використанні землі та води та сільському господарстві.

Водно-болотні угіддя, до яких відносяться озера, річки, болота і торфовища, а також прибережні та морські райони, такі як естуарії, лагуни, мангрові зарості та коралові рифи, в даний час, за оцінками, охоплюють більше 12,1 млн. Км2. Від 13 до 18 відсотків з них знаходяться на Рамсарському переліку водно-болотних угідь міжнародного значення, які є захищеними територіями.

Водно-болотні угіддя є критичними для життя людини і планети. Безпосередньо або опосередковано вони забезпечують практично всю світову витрату прісної води. Більше одного мільярда людей залежать від них за життя, а 40% видів у світі живуть і розмножуються у водно-болотних угіддях. Вони є життєво важливим джерелом для продовольства, сировини, генетичних ресурсів для ліків і гідроенергетики; вони пом'якшують повені, захищають берегові лінії і створюють стійкість громади до стихійних лих, і вони відіграють важливу роль у транспорті, туризмі та культурному та духовному добробуті людей.

Водно-болотні угіддя також мають важливе значення для зусиль, спрямованих на регулювання глобального клімату. Торфовища зберігають у два рази більше вуглецю, ніж світові ліси, незважаючи на те, що вони складають лише три відсотки земної поверхні світу, солончаки, морські трави і мангрові зарості також вуглецеві екосистеми. Тим не менш, водно-болотні угіддя виробляють 20-25% глобальних викидів метану, і, як очікується, підвищення температури від зміни клімату призведе до збільшення викидів парникових газів з водно-болотних угідь, особливо в районах багаторічної мерзлоти.

Незважаючи на це, водно-болотні угіддя залишаються небезпечно недооціненими політиками та керівниками національних планів. Незрозумілий недолік з урахуванням ключової ролі водно-болотних угідь у виконанні глобальних зобов'язань щодо зміни клімату, сталого розвитку, біорізноманіття та зменшення ризику стихійних лих, причому водно-болотні угіддя сприяють лише 75 показникам цілей сталого розвитку (ЦУР).

Сторони Рамсарської конвенції взяли на себе зобов'язання щодо збереження та раціонального використання всіх водно-болотних угідь. Незважаючи на те, що до цього часу вони призначили більше 2300 об'єктів міжнародного значення, що зробило Рамсарський список однією з найбільших у світі мереж охоронних територій, призначення нових об'єктів для охорони недостатньо.

GWO підкреслює необхідність розробки ефективних планів управління водно-болотними угіддями та інтеграції водно-болотних угідь до планування та реалізації національних планів сталого розвитку, зміни клімату та інших ключових глобальних зобов'язань.

У доповіді також наголошується на ефективному управлінні та ефективних інституціях на місцевому, національному та регіональному рівнях як найважливішому факторі запобігання, припинення та скасування тенденцій у втраті та деградації водно-болотних угідь. Більш точні дані про обсяг водно-болотних угідь та інвентаризацію водно-болотних угідь необхідні, щоб допомогти країнам визначити пріоритетні місця для відновлення. Корінні та місцеві знання, а також громадяни-вчені вже є безцінними ресурсами щодо стану водно-болотних угідь і можуть бути використані більше.

Спираючись на успішні приклади у всьому світі, у доповіді рекомендується використовувати існуючі механізми фінансування для застосування економічних та фінансових стимулів для громад та бізнесу для захисту водно-болотних угідь через податкові пільги. Необхідно припинити погані стимули для фермерів і бізнесу, такі як субсидії сільському господарству, які заохочують перетворення водно-болотних угідь або забруднення.

 

Матеріал: worldwetlandsday

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора