A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

День вшанування учасників бойових дій на території інших держав у НВК № 2

Дата: 18.02.2019 14:03
Кількість переглядів: 400

День вшанування учасників бойових дій на території інших держав у Семенівському НВК № 2

Ти – вічний біль, Афганістан,
Ти – наш неспокій.
І не злічить глибоких ран 
В борні жорстокій.

30 років тому, 15 лютого 1989 року, остання колона радянських військ була виведена з Афганістану. Таким чином закінчилась більш ніж дев`ятирічна військова інтервенція Радянського Союзу в сусідню державу, в якій і сьогодні ще тривають збройні заворушення.

Ухвалу про введення військ до Афганістану прийняло вузьке коло політиків радянської держави. Формальною причиною такого рішення стала ідея підтримки новоствореного комуністичного уряду в цій країні. Фактично ж, Афганістан був необхідний Радянському Союзу, як азійський плацдарм для протистояння США та країнам НАТО. Тому 25 грудня 1979 року почалося введення радянських військ до Афганістану і їх боротьба з озброєною опозицією – моджахедами.

За десятилітній період жорстокої війни радянська армія виконувала чимало завдань: охороняла стратегічні об’єкти, вела спільні з урядовими військами бойові дії проти моджахедів, постачала зброю та припаси до країни.
Захищати революцію 1979 року в Демократичній республіці Афганістан (ДРА) були направлені понад 150 тисяч українців. Більше трьох тисяч із них загинули під час цієї війни, вісім тисяч повернулися в Україну пораненими або інвалідами, близько 60 вважаються полоненими і без вісті зниклими.

Уже вдома, від ран, хвороб і самогубств померли більше 4 тисяч українських "афганців". Всього за 9 років війни в Афганістані загинуло понад 14 тисяч радянських солдат, більше 30 тисяч з них були поранені; з афганського боку втрати були ще жахливіші — біля 1.5 мільйона загиблих і майже 5 мільйонів біженців, що знайшли притулок в сусідніх Пакистані та Ірані.

Ця війна зламала життя багатьом молодим хлопцям. Незважаючи ні на що, вони чесно виконували свій громадянський обов’язок, залишалися вірними присязі до кінця.

13 лютого, напередодні Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та тридцятої річниці виведення радянських військ з Афганістану, у нашій школі учителем історії Шудрею Н.В., педагогом –організатором Куценко В.Л. та вчителем музики Долиною Б.І. був проведений виховний захід на тему: «Афганістан болить у моїй душі». Участь у святі взяли учні 7-8, 11 класів. Зокрема- Сіньковський Вадим, Новохатько Олександр, Павленко Станіслав, Осочинська Жасміна, Левченко Яна, Мізін Катерина, Колотій Анна, Пирогов Денис, Данилова Аліна, Міщан Владислава, Журба Юлія, Телешун Дар’я, Дітковська Софія.

На заході був присутній учасник бойових дій у Афганістані – Мостовий А.А., який поділився своїми спогадами. Глядачів вразили своєю душевністю розповіді Анатолія Андрійовича. Присутні ознайомилися з історією країни Афганістан, з подіями радянсько – афганської війни 1979-1989 рр.

На святі лунали поезії про трагічні події, музичні композиції. Усім запам’яталася гра на трубі Долини Б.І. Присутні вшанували пам’ять полеглих хвилиною мовчання.
Давайте ж і ми з вами будемо пам’ятати воїнів – інтернаціоналістів, виявлятимемо розуміння до тих, хто пройшов через війну. Вони цього заслуговують…

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора