A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

АМБРОЗІЯ ПОЛИНОЛИСТА – НЕБЕЗПЕЧНИЙ КАРАНТИННИЙ БУР’ЯН

Дата: 05.07.2019 08:54
Кількість переглядів: 631

Амброзія полинолиста  – один з небезпечних карантинних бур’янів. Це  однорічна, дводольна   рослина родини складноцвітних. Через свою вийняткову шкодочинність , негативний вплив на здоров’я людей, амброзія  посідає одне з перших місць  серед злісних бур’янів.

Амброзія полинолиста розмножується лише насінням, котре утворюється в великій кількості. Невеликі рослини продукують 50 – 3000 насінин, добре розвинути можуть давати до 40 тис., а окремі екземпляри – до 100 тис. Свіжезібрані насінини не проростають, вони знаходяться в стані біологічного спокою близько 4 – 6 місяців. Недозріле насіння  здатне дозрівати – як в полі в грунті, так і в складах і коморах, і в подальшому проростати.  Стратифікація насіння сприяє збільшенню схожості на 25-85%. Тривалість вторинного спокою насіння амброзії складає від 5 до 40 років і більше.

Амброзія полинолиста має розтягнутий період сходів. За сприятливих умов  сходи її можуть з»являтися  впродовж всього вегетаційного періоду.

Від материнської рослини  насіння може переноситися на значні відстані  водними потоками (насіння добре тримається в воді, оскільки має повітряний мішок, а поверхня гідбофобна і здатна не розмокати до 2 год.), вітром, птахами, для яких насіння амброзії є кормом, на колесах танспортних засобів, на взутті людей. В нові регіони,  віддалені на значні відстані від вже виявлених вогнищ, насіння може потрапити з насінневим і продовольчим зерном, розсадою та ін. підкарантинною продукцією.

Амброзія полинолиста – вологолюбна рослина, але здатна пристосовуватись і до посушливих  періодів. Рослина здатна рости на більшості типів грунтів. Найбільш розповсюджена амброзія  в         агрофітоценозних ( орних) утвореннях і на землях з порушеним природним травянистим покровом.  Рослина рясно зустрічається на урбанізованих, занедбаних, кинутих  площах, в зонах відчуження, на берегах зрошувальних каналів, узбіччях шляхів сполучення та ін. Домінування амброзії полинолистої  у фітоценозах  визначається ступенем порушення рослинного покрову.       

Отже, за оптимальних умов амброзія дає спалах розвитку і стає  домінуючим видом  бур’яну; за несприятливих умов  вона зустрічається рідше, насіння продукує менше, але все ж  зберігається як вид. В зоні широкого розповсюдження зустрічається в різних рослинних угрупованнях.

Пилок амброзії викликає в людей захворювання на поліноз : спостерігається втрата працездатності, з’являється набряк  слизових оболонок очей і верхніх дихальних шляхів, розвивається астма. Алергени, що містяться в листі, викликають дерматити.  В пилку амброзії містяться особливі білки – антигени Е і К. Через слизову оболонку антигени  потрапляють до лімфи і крові, спричиняючи захворювання.

 

Комплексна боротьба з амброзією передбачає проведення :

 

Карантинних заходів: контроль за фітосанітарним станом підкарантинної продукції, сертифікація такої продукції,  локалізація вогнищ бур’яну, запровадження і скасування карантинного режиму.

Агротехнічних (ліквідаційних) заходів :   застосування гербіцидів, створення агрофітоценозів, механічне скошування тощо.

На території з карантинним режимом здійснюється комплекс спеціальних карантинних заходів, спрямованих на знищення вогнищ карантинного буряну  та запобіганню його подальшого розповсюдження (відповідно до ст.10 Закону «Про карантин рослин»).

Впровадження карантинного режиму передбачає проведення комплексу заходів, спрямованих на  ліквідацію вогнищ амброзії і попередження її подальшого розповсюдження.

Механічне скошування рослин амброзії полинолистої задля її знищення не ефективне. До знищення рослини призводить лише її викорінення, бо після підрізання стебла рослина здатна до швидкого відтворення наземної частини, причому утворює декілька продуктивних стебел.

 

ЗНИЩУЙТЕ  АМБРОЗІЮ  ПОЛИНОЛИСТУ –  НЕБЕЗПЕЧНИЙ

КАРАНТИННИЙ      БУРЯН  !


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора