A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Вимоги щодо застосування засобів захисту рослин в межах населеного пункту.

Дата: 27.01.2020 08:53
Кількість переглядів: 483

Згідно Закону України «Про захист рослин» ст.4 та ст.21 є обов»язковим здійснення заходів, щодо захисту рослин підприємствами, установами, організаціями всіх форм власності та громадянами діяльність яких пов»язана з користуванням землі та вирощуванням сільськогосподарської продукції.

    З початком весняних робіт від громадян надходять звернення та скарги стосовно використання пестицидів та агрохімікатів на присадибних ділянках, городах, приватних домоволодіннях. Зокрема власники земельних ділянок та місцеві жителі проводять обробки в денний час, у спекотну та вітряну погоду, не попереджаючи сусідів про застосування пестицидів та агрохімікатів та застосовуючи механізовані великогабаритні оприскувачі. Внаслідок цього заподіюється шкода здоров»ю людей, а також рослинам та тваринам у сусідніх приватних домоволодіннях. У багатьох скаргах мова йдеться про погіршення самопочуття заявника та членів його родини. Однак визначити шкоду, завдану здоров»ю людини,  доволі складно, адже скаржники зазвичай не звертаються до медичних закладів за допомогою та встановлення лікарем погіршення самопочуття від отруєння пестицидами чи іншими засобами, які застосовуються.

      Згідно Державних санітарних правил ДСТП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві»:

1.Забороняється застосування пестицидів для захисту зелених насаджень на територіях лікувально-профілактичних і дитячих установ, спортивних майданчиків, підприємств харчової галузі.

2.Застосування пестицидів для захисту зелених насаджень в межах села дозволяється тільки з 22 до 7 години при мінімальних висхідних повітряних потоках.

3.Забороняється обробка парків і зелених насаджень в населених пунктах в радіусі 1000м навколо них стійкими і високотоксичними пестицидами, а також препаратами, що мають неприємний різкий запах.

4.Для обробки індивідуальних садів і городів в межах населеного пункту дозволяється застосування тих пестицидів, які дозволені для роздрібного продажу населення «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» і Доповненням до нього.

З метою зменшення пестицидного навантаження в межах населеного пункту краще застосовувати біологічні методи боротьби з шкідниками та агротехнічні  з бур»янами.

5.В межах населеного пункту дозволяється обприскування ранцевими обприскувачами при швидкості вітру до 4 м/с.

6.У масштабах села забороняється повсюдна, одночасна обробка рослин однотипним препаратом, яка може обумовити масове надходження в атмосферне повітря населених пунктів аерозолю та токсичних парів.

7.Забороняється залишати пестициди та отруєні принади без охорони в місцях застосування. Не допускати щоб діти мали вільний доступ до пестицидів.

8.До виконання робіт  з пестицидами не допускаються особи віком до 18 років, вагітні жінки, що годують дітей, особи, що мають медичні протипоказання  за станом здоров»я. Діти шкільного та дошкільного віку не допускаються до роботи з пестицидами і на оброблені ними площі.

9.Працюти з пестицидами необхідно тільки в спецодязі, рукавичках, захисних окулярах та респіраторах.

10.Не допускається проведення ручних робіт на оброблених ділянках пестицидами після випадання опадів на передодні запланованого строку виходу на роботу при температурі повітря вище 20С. У цих випадках строки виходу збільшуються на одну добу.

11.Перед проведенням обробітків пестицидами необхідно завчасно оповістити мешканців сусідніх ділянок.

12.Купувати пестициди та агрохімікати слід тільки в спеціалізованих магазинах, де є всі необхідні дозвільні документи. Препарати повинні бути фасованими та герметично запакованими.

Також варто звернути увагу на те, що питання застосування громадянами пестицидів на присадибних ділянках та відповідно заподіяння шкоди сусідам регулюється Земельним кодексом України і підпадає під поняття добросусідських відносин.

   Якщо виникає конфліктна ситуація потерпілий негайно звертається до             ( медичного закладу якщо завдано шкоду здоров»ю) селищну (сільську) раду або ОТГ та до  дільничного поліцейського в присутності свідків фіксують  завдану шкоду, відбирають зразки пошкоджених рослин, якщо це можливо і робочий розчин чи сам препарат і відправляють на дослідження в токсикологічну лабораторію м.Полтаву вул. Івана Мазепи 57( дослідження всі платні і виконуються за рахунок замовника). Після зібрання всіх доказів ( акти обстеження, експертні висновки, тощо),  потерпілий може звернутись до суду про відшкодування завданих збитків.

   Порушення вимог чинного законодавства тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність.

   Перелік даних правил надіюсь допоможе кожному громадянину уникнути конфліктних ситуацій при застосуванні пестицидів на свої присадибних ділянках та городах, які  часто виникають в період застосування отрутохімікатів, але головне -  це  добросусідські відносини та взаєморозуміння між сусідами та якщо це можливо зменшити застосовування самих пестицидів та агрохімікатів.

 

 Провідний спеціаліст відділу контролю за обігом

ЗЗР Управління фітосанітарної безпеки Головного

управління Держпродспоживслужби 

в Полтавській області                                                        Лариса Артикульна.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора