Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

День Героїв Небесної Сотні

Дата: 20.02.2020 08:37
Кількість переглядів: 299

"Небесна Сотня" — прийнята в Україні збірна назва загиблих протестувальників, які мали безпосередній стосунок до ідеї та акції Євромайдану (Революції Гідності) у грудні 2013 — лютому 2014 року.
21 лютого 2014 року офіційна влада України юридично визнала жертвами загиблих мітингувальників Майдану. Цього дня на Майдані відбулося прощання із загиблими повстанцями, яких у жалобних промовах назвали «Небесною сотнею». Під час прощання з загиблими лунала жалобна пісня «Плине кача…».11-го лютого 2015-го року, Указом Президента України № 69/2015 “Про вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні” в країні встановлено особливий пам’ятний день – “День Героїв Небесної Сотні”, який відзначається тепер щорічно 20-го лютого. У цьому документі сказано: “На підтримку ініціатив громадськості та з метою увічнення великої людської, громадянської і національної відваги та самовідданості, сили духу і стійкості громадян, завдяки яким змінено хід історії нашої держави, гідного вшанування подвигу Героїв Небесної Сотні, які віддали своє життя під час Революції гідності (листопад 2013 року – лютий 2014 року), захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України”.
У лютому 2014 року під час сутичок протестувальників із силовиками в центрі Києва загинули понад сто осіб, сотні були поранені, найбільше з яких – 20 лютого. Більшість людей загинули від куль снайперів. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати “Небесною сотнею”. За даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану постраждали 2,5 тисячі людей, 104 з них загинули. У рамках справи про вбивства учасників Євромайдану та насильницьких дій проти них до суду передано 8 обвинувальних висновків.
Річниця Революції гідності та проведення антитерористичної операції на сході країни стали переломними історичними подіями. Події на Майдані та на Східному фронті проявили вражаючу незламність, патріотизм та хоробрість українських захисників, які ціною свого здоров’я і життя боронять від агресора незалежність та цілісність нашої країни.
У пам’ять про Євромайдан і Небесну Сотню названо низку вулиць і площ, складено пісні та літературні твори, знято фільми, відкрито пам’ятники, випущено медалі.
Упродовж зими-весни 2014 року щонайменше 30 вулиць і площ у різних населених пунктах України були названі на честь Героїв Небесної Сотні. Площа Героїв Євромайданув Тернополі (раніше – майдан Мистецтв) отримала нову назву 23 січня 2014 року, наступного дня після перших жертв зіткнень – Сергія Нігояна, Юрія Вербицького та Михайла Жизневського. Протягом лютого 2014 площі та вулиці Героїв Майдану з’явились у Вінниці (21), Дніпропетровську (22), Козятині (23), Кіровограді (24), Луцьку, Ніжині (26), Каневі (27), Олевську та Знам’янці (28).
24 лютого 2014 року Верховна рада України прийняла постанову №4213 “Про вшанування учасників збройних конфліктів під час мирних акцій протесту”. Документ доручав наступному Президентові України присвоїти звання “Герой України” полеглим під час збройних конфліктів упродовж листопада 2013 – лютого 2014 років в Україні. Авторами законопроекту виступили депутати від партії ВО “Свобода”. Проект підтримали 342 депутати, серед яких були й депутати від опозиційних до сил Майдану партій.Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора