Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Сьогодні-День подяки

Дата: 26.11.2020 09:47
Кількість переглядів: 263

Сьогодні-День подякиФото без опису

В Україні День подяки з'явився в 2017 році в рамках святкування 500-річного ювілею Реформації. Учасники свята запропонували відзначати День подяки і в Україні на державному рівні. Вперше святкові заходи пройшли в столиці, на Хрещатику.

День подяки не належить до офіційних вихідних. У людей є можливість добре провести час в колі сім'ї та друзів, поспілкуватися з близькими. Головна ідея свята - цінувати те, що маєш, і дякувати за це Всевишньому і оточуючим.

Незважаючи на те, що в 2020 році День подяки відзначають лише вчетверте, в народі споконвіку існувало схоже свято - Свято жнив. До цього дня наші пращури завершували всі сільськогосподарські роботи, а свято було також присвячено подяці Богу за отриманий урожай, оточуючим і природі. Люди молилися про добробут і благополуччя.

В англомовних країнах на День подяки прийнято збиратися за святковим родинним столом. Господиня будинку готує різноманітні страви, центральне з яких - запечена індичка з пюре під соусом з журавлини. Серед напоїв - яблучний сидр. Також на столі присутній гарбузовий пиріг. Перед тим як почати їсти, усі читають молитву-подяку Богові за все гарне, що з ними сталося в минулому році, а також дякують рідним і близьким за підтримку.

Серед народних традицій - обряд "помилування індички", який проводить американський президент на газоні біля Білого Дому. Він зачитує указ про помилування, і птицю відпускають в зоопарк, де вона живе до смерті. До речі, індичку обирають самі американці чесним голосуванням.

Напередодні Дня подяки в США намагаються зробити якомога більше добрих справ. Існують традиції роздавання безкоштовної їжі бездомним і нужденним, проведення маскарадів. Учасники костюмованих парадів одягаються в одяг з популярних мультфільмів, коміксів і кіноперсонажів. Найпопулярніший маскарад проходить в Нью-Йорку. Його здавна організовує універмаг Macy's.

З нетерпінням чекають американці і традиційний футбольний матч до дня подяки, в якому беруть участь тільки зіркові гравці. День подяки в США відкриває сезон підготовки до новорічних свят. Він зазвичай передує "чорній п'ятниці" - грандіозним розпродажам.

У День подяки в Україні також проводять різні заходи, влаштовують спортивні змагання, конкурси, флешмоби та концерти. У 2020 році, в зв'язку з пандемією коронавируса, масові заходи заборонені.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора