A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Правила безпечної поведінки в інтернеті

Дата: 09.02.2021 16:33
Кількість переглядів: 420

Фото без опису

9 лютого 2021 року у світі відзначається День безпечного Інтернету (Safer Internet Day) під гаслом “Разом для найкращого Інтернету”.
Цей день проводиться з метою залучення до дій кожного та кожну, хто відіграє свою роль у створенні кращого Інтернету для всіх, зокрема, наймолодших користувачів. Більш того, це запрошення для всіх до ввічливого спілкування онлайн задля забезпечення найкращого цифрового досвіду.
Отримання інформації онлайн – вже не далека фантазія, а реальність. І це стало можливим завдяки Інтернету. Крім того, що в Інтернеті можна знайти будь-яку інформацію, мережа значно розширює коло спілкування. 
З можливістю спілкування за допомогою Інтернет світ став не таким неосяжним  І це стало можливим завдяки соцмережам та іншим подібним сайтам.
Спілкування у чаті, в соцмережах та на деяких інших сайтах окрім розширення кола знайомств може приховувати і суттєву небезпеку для дитини.

Користуючись Інтернетом необхідно дотримуватися правил:

1.    Ніколи не давайте приватної інформації про себе (прізвище, номер телефону, адресу, номер школи) без дозволу батьків.
2.    Якщо хтось говорить вам, надсилає вам, або ви самі віднайшли у мережі щось, що бентежить вас, не намагайтеся розібратися в цьому самостійно. Зверніться до батьків або вчителів – вони знають, що треба робити.
3.    Зустрічі у реальному житті із знайомими по Інтернет-спілкуванню не є дуже гарною ідеєю, оскільки люди можуть бути дуже різними у електронному спілкуванні і при реальній зустрічі. Якщо ж ви все ж хочете зустрітися з ними, повідомте про це батьків, і нехай вони підуть на першу зустріч разом з вами.
4.    Не відкривайте листи електронної пошти, файли або Web-сторінки, отримані від людей, яких ви реально не знаєте або не довіряєте.
5.    Нікому не давайте свій пароль, за виключенням дорослих вашої родини.
6.    Завжди дотримуйтесь сімейних правил Інтернет-безпеки: вони розроблені для того, щоб ви почували себе комфортно і безпечно у мережі.
7.    Ніколи не робіть того, що може коштувати грошей вашій родині, окрім випадків, коли поруч з вами батьки.
8.    Завжди будьте ввічливими у електронному листуванні, і ваші кореспонденти будуть ввічливими з вами.
9.    У електронних листах не застосовуйте текст, набраний у ВЕРХНЬОМУ РЕГІСТРІ – це сприймається у мережі як крик, і може прикро вразити вашого співрозмовника.
10.    Не надсилайте у листі інформації великого обсягу (картинки, фотографії тощо) без попередньої домовленості з вашим співрозмовником.
11.    Не розсилайте листи з будь-якою інформацією незнайомим людям без їхнього прохання – це сприймається як “спам”, і звичайно засмучує користувачів мережі.
12.    Завжди поводьтеся у мережі так, як би ви хотіли, щоб поводилися з вами!

Практичні поради батькам щодо блокування шкідливого для дитини контенту

Якщо батьки прагнуть захистити дитину від негативного впливу інформації в мережі Інтернет, особливо від шкідливого контенту, вони можуть:
обмежити контент та час користування дитиною Інтернетом за допомогою технічних засобів. Наприклад, браузер Google Chrome, зокрема, пропонує розширення Adult Blocker, – веб-фільтр, який обмежує доступ дітей і підлітків до певних сайтів. Крім того, існують спеціальні програми для батьківського контролю ("ChildWebGuardianPro", "Teentor", "КіберМама" тощо), пошукові системи, розроблені спеціально для дитини ("Kiddle", "Safe Search Kids") та браузери ("Дитячим браузером", "Safe Browser for Education with Parental Controls and Porn Blocking");
у випадку виявлення шкідливого контенту звернутися до служби підтримки відповідної соціальної мережі чи адміністратора сайту;
у випадку виявлення шкідливого контенту, який заборонений законодавством України негайно звернутися до Департаменту кіберполіції Національної поліції України.

Відділ “Семенівське бюро правової допомоги” Кременчуцького місцевого центру з надання безплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: смт. Семенівка, вул. Незалежності, 34; тел.: (05341) 91-2-43.
 Прийом громадян щоденно з 09.00-18.00  без перерви.  Субота, неділя — вихідний.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора