Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

День Героїв Небесної Сотні

Дата: 18.02.2021 08:33
Кількість переглядів: 444

20 лютого відзначається День Героїв Небесної Сотні-Фото без опису

на знак вшанування відваги, сили духу і стійкості громадян, які віддали своє життя під час Революції гідності (листопад 2013 року – лютий 2014 року), захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України.

ШАНОВНІ МЕШКАНЦІ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ!

20-21 лютого наша держава відзначає річницю трагічних подій на Майдані, вшановує героїв Небесної Сотні та учасників Революції Гідності. Сім років тому найактивніші представники українського народу відстоювали право всіх нас жити у вільній Україні, мати право вільно дихати, відчувати себе громадянами, а не сірою масою. Люди різного віку, професій, віросповідань, з різних куточків України, в тому числі мешканці нашої громади, боролися з режимом , йшли під кулі снайперів, прикриваючись лише дерев’яними щитами, не за свої особисті інтереси, а за краще майбутнє для своїх дітей, своїх сімей, своєї держави. Вони – Герої, бо герой – це той, хто не шкодує себе заради інших. Ми всі в боргу перед цими людьми – і тими, хто вцілів, і тими, хто утворив Небесну Сотню та спостерігає за нами з небес. Дуже хочемо вірити, що їхні смерті не були марними, що ціною їхнього життя стане краще Україна. Знаємо, що український народ після Революції Гідності став іншим і вже ніколи не буде терпіти неправди та несправедливості.

Просимо згадати і вшанувати в ці дні Героїв Небесної Сотні. Вічна пам’ять їм, вічна шана їхнім сім’ям і близьким, миру і процвітання нашій державі. Слава Україні!

Пам'ятний день встановлено указом Президента України Петра Порошенка 11 лютого 2015 року з метою увічнення великої людської, громадянської і національної відваги та самовідданості, сили духу і стійкості громадян, завдяки яким змінено хід історії нашої держави, гідного вшанування подвигу Героїв Небесної Сотні, які віддали своє життя під час Революції гідності (листопад 2013 року — лютий 2014 року), захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України.

У лютому 2014 року під час сутичок протестувальників із силовиками в центрі Києва загинули понад сто осіб, сотні були поранені, найбільше з яких – 20 лютого. Більшість людей загинули від куль снайперів. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати «Небесною сотнею». За даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану постраждали 2,5 тисячі людей, 104 з них загинули. У рамках справи про вбивства учасників Євромайдану та насильницьких дій проти них до суду передано 8 обвинувальних висновків.

НЕБЕСНА СОТНЯ… ГЕРОЇ НЕ ВМИРАЮТЬ! ВМИРАЮТЬ ВОРОГИ!

…і мовчки сотня непокорених героїв

відходила у чисті небеса,

і погляди знесилених мільйонів

дивились вслід братам, батькам, синам;

у темне небо по руках в відкритих трунах

до світу кращого крізь сльози матерів,

не буде прощення убивцям й нам не буде,

коли непомщеними лишаться всі ті, хто так любив,

хто не дістався правди, оступившись на півкроці,

хто згас за нас, недотягнувши до весни,

тримає курс у небеса славетна сотня,

землі своєї упокоєні сини.

горять серця, палають вільні душі,

зійшла зоря, гряде нове життя,

герої не вмирають, кличуть нас на барикади,

і хай прийме тіла їх мерзла ще земля,

витає дух нескореної волі,

гримлять щити, молитви і пісні,

рядами рівними між нас ідуть герої,

усі, хто голову поклав в ці темні дні.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора