A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Успішна практика працівників відділу "Семенівське бюро правової допомоги"

Дата: 02.03.2021 10:01
Кількість переглядів: 437

Працівниця Семенівського бюро правової допомоги допомогла особі встановити факт родинних відносин з матір’ю  

До Семенівського бюро правової допомоги Кременчуцького місцевого центру звернувся чоловік – громадянин Р., мати якого померла та заповіла все своє майно єдиному сину. Для оформлення спадкових прав на майно матері, в тому числі і на земельну ділянку, громадянин Р. звернувся до нотаріуса. Нотаріус не зміг видати свідоцтво про право на спадщину через різницю в написанні прізвища громадянина Р. і його померлої матері. Прізвище в свідоцтві про смерть матері та прізвище в свідоцтві про народження громадянина Р. є різними через помилку в написанні однієї літери.

Центром встановлено належність особи до суб’єкта права на безоплатну вторинну правову допомогу та призначено юриста – працівницю Семенівського бюро правової допомоги Олену Зайченко.

Після бесіди з клієнтом Р. та ознайомлення із наданими документами працівниці бюро стало відомо, що у 2019 році померла мати клієнта, яка проживала з разом ним. Після її смерті залишилося спадкове майно, в тому числі земельна ділянка площею 6,64 га. Особа звернулася до нотаріуса із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину, але йому було відмовлено. Підставою відмови вказано різні прізвища у померлої та її сина, через помилку в написанні однієї літери у прізвищі. Без встановлення факту родинних відносин громадянин Р. не може оформити спадщину.

Олена Зайченко на основі наданих документів та відомостей склала заяву до суду в порядку окремого провадження про встановлення факту родинних відносин.

Враховуючи обставини справи та дослідивши додані до заяви докази, суд дійшов висновку про наявність достатніх підстав для задоволення заяви та встановлення факту родинних відносин між громадянином Р. та його померлою матір’ю. Після набрання рішенням суду законної сили особа зможе оформити свої права на спадщину.

Таким чином, Олена Зайченко допомогла особі захистити його право на спадщину  після померлої матері.

Консультує юрист Кременчуцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олена Зайченко:

Родинні відносини (споріднення) - кровний зв'язок між людьми, з наявністю якого закон пов'язує виникнення, зміну чи припинення прав та обов'язків. Встановлення факту родинних відносин здійснюється судом в порядку окремого провадження.

Окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення факту, у тому числі – факту родинних відносин між фізичним  особами. Заява фізичної особи про встановлення факту, що має юридичне значення, подається до суду за місцем її проживання. Суд розглядає справу про встановлення факту родинних відносин коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки для заявника, наприклад, право на спадщину.

Разом із заявниками у справі про встановлення факту родинних відносин можуть брати участь і заінтересовані особи з метою захисту своїх інтересів або інтересів держави. Заінтересованими особами у справах про встановлення факту родинних відносин залежно від мети встановлення цього факту можуть бути й інші особи, які мають право на спадщину (брати, сестри, особи, на користь яких складено заповіт або територіальна громада за відсутності інших спадкоємців за законом і заповітом).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора