A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Оспорювання батьківства

Дата: 16.03.2021 16:08
Кількість переглядів: 526

Оспорювання батьківства

Відповідно до ст. 136 Сімейного кодексу України Особа, яка записана батьком дитини має право оспорити своє батьківство, пред’явивши позов про виключення запису про нього як батька з актового запису про народження дитини.

Оспорювання батьківства можливе лише після народження дитини і до досягнення нею повноліття.

Чоловік має право оспорити своє батьківство:

  1. щодо дитини, народженої у шлюбі;
  2. щодо дитини, якої чоловік записаний батьком, та яка народжена до спливу десяти місяців після припинення шлюбу або визнання його недійсним;
  3. якщо на момент народження дитини батьки в шлюбі не перебували, але при реєстрації народження батько визнав своє батьківство;
  4. якщо дитина народилася до спливу десяти місяців з моменту розірвання шлюбу або визнання шлюбу недійсним, але після реєстрації повторного шлюбу його матері з іншою особою і цю особу записано батьком дитини.

Не має права оспорювати своє батьківство особа, записана батьком дитини, якщо в момент реєстрації себе батьком дитини вона знала, що не є батьком цієї дитини, а також особа, яка дала згоду на використання допоміжних репродуктивних технологій.

Для оспорення батьківства необхідно звернутися до районного суду із позовною заявою про виключення запису про позивача як батька з актового запису про народження дитини. До позовної заяви додається копія свідоцтва про народження дитини (за можливості надати), а також докази, які свідчать про те, що особа, яка звернулася до суду з таким позовом не може бути батьком дитини.

Відповідачем в даній категорії справ є другий з батьків, або опікун.
Оскільки при поданні позову ставиться вимога і про оспорення батьківства і про виключення з актового запису (внесення змін до актового запису) про народження дитини, то третьою особою необхідно залучити органи ДРАЦС.

Доказами для оспорення батьківства можуть бути:

  • Показання свідків (сусіди, родичі чи знайомі можуть підтвердити, наприклад, що жінка з чоловіком довгий час не проживали разом);
  • Речові докази (наприклад, квитки, що підтверджують факт тривалої відсутності в той період, коли дружина завагітніла, накази на відрядження, довідки участі в АТО на момент зачаття тощо);
  • Результати судово-медичної генетичної експертизи. На вирішення експертизи ставиться таке питання чи є позивач біологічним батьком (якою є ймовірність батьківства)  стосовно дитини. На сьогодні ДНК-тест є єдиним науковим методом точного встановлення батьківства стосовно конкретної дитини, його доказова цінність суттєво переважає будь-який інший доказ, наданий сторонами, з метою підтвердити або спростувати факт оспорюваного батьківства.

Предметом доказування в таких справах є відсутність кровного споріднення між особою, записаною батьком, і дитиною. У разі доведеності цієї обставини суд постановляє рішення про виключення відомостей з актового запису про народження дитини.

У разі коли ухилення сторони у справі від участі в експертизі або від подання необхідних матеріалів, унеможливлює проведення експертизи, суд може визнати факт, для з`ясування якого її було призначено, або відмовити в його визнанні (залежно від того, хто зі сторін ухиляється, а також яке значення має для них ця експертиза).  Таким чином, керуючись зазначеною нормою закону, якщо відповідач (наприклад, ймовірний батько дитини) ухиляється від здачі біологічних матеріалів для проведення експертизи, суд може визнати батьківство такої особи без відповідного висновку експертизи.

За правовою допомогою Ви можете звернутися до відділу “Семенівське бюро правової допомоги” Кременчуцького місцевого центру з надання безплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: смт. Семенівка, вул. Незалежності, 34; тел.: (05341) 91-2-43. Прийом громадян щоденно з 09.00-18.00  без перерви.  Субота, неділя — вихідний.

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора