A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Весняні роботи в саду

Дата: 15.04.2021 10:28
Кількість переглядів: 1026

Весняні роботи в саду.

Весна в розпалі! Пора починати весняні роботи в саду, адже запорукою хорошого врожаю є своєчасна обробка фруктових дерев від шкідників та хвороб.

Для уникнення опіків дерев та знищення шкідників, проводиться побілка стовбурів.

У зоні сонячних опіків кора стовбура і гілок темніє, підсихає і відпадає, а оголивши деревину стає незахищеною. Утворюються рани, через які і проникають у рослину збудники чорного раку, й інших хвороб штамбів і скелетних гілок. Від термічних опіків можуть постраждати не тільки молоді, але й старі дерева. Ранньовесняні опіки можуть захоплювати досить великі ділянки кори, викликаючи відмирання скелетних гілок, а іноді й усієї рослини. Ось чому необхідно проводити побілку дерев.

Для отримання гашеного вапна грудкове вапно потрібно залити холодною водою в співвідношенні 1: 1 і залишити на 2 години. Після закінчення «кипіння» отриману пушонку перемішують дерев’яною палицею. Вапно готове для приготування розчину для побілки. Саме розчин з свіжогашеної пушонки добре допомагає в боротьбі з шкідниками і грибковими захворюваннями. Нагадую, що всі роботи з вапном потрібно проводити в захисних рукавицях і окулярах.

Деревам, які погано перезимували, може знадобитися лікування. Глибокі тріщини, морозобоїни і дупла потрібно зачистити до живої тканини, змастити садовим варом або 5 %-ним розчином мідного купоросу і закрити цементно-піщаним розчином (його готують з розрахунку 1 частина цементу на 3 частини піску). Зверху латку покривають цементом і замазують олійною фарбою.

Для знищення моху, лишайників потрібно провести обробку залізним чи мідним купоросом, або їх сумішшю з розрахунку 300-400 г на 10 л води. Можна добавити в розчин карбомід - 100 г на 10 л води. Це дієве позакореневе підживлення, а також ефективний профілактичний захід, проти збудників парші та борошнистої роси.

Стабільна плюсова температура повітря сприяє розвитку первинної інфекції основних збудників хвороб та розвитку шкідників. Тільки-но бруньки набухають і розпускаються, на молоді листочки осідають спори фітопатогенів. Для зниження щільності популяцій шкідливих організмів необхідно провести захисні заходи на плодових і ягідних культурах у фенофази «розпускання бруньок» — «рожевий бутон».

Серйозну небезпеку для плодових дерев і кущів в період розпускання бруньок представляють садові довгоносики та трубковерти. Найбільш поширеними є сірий бруньковий довгоносик і яблуневий квіткоїд, менше букарка та казарка. У фенофазу «оголення бутонів» проводять обприскування плодових дерев і кущів проти довгоносиків.

Ще одна група сисних шкідників — листоблішки або медяниці. На зерняткових поширені яблунева та грушева медяниці. В період розпускання бруньок із яєць відроджуються личинки, які зразу приступають до живлення, висмоктуючи сік із черешків, листків і квітконіжок. Медяниці виділяють липкі екскременти, які мають вигляд білих кулястих крапель (яблунева) або прозорої рідини (грушева). Яблунева дає одне, а грушева — 4-5 поколінь за вегетацію.

Наступна група шкідників, що завдає шкоди рослинам у весняний період, плодові пильщики. Найбільш поширеними та шкідливими із них є яблуневий і сливовий плодові пильщики. Плодові рослини уражують різноманітні хвороби, серед яких домінують парша яблуні та груші, борошниста роса яблуні, кокомікоз вишні та черешні, клястероспоріоз кісточкових, моніліоз, кучерявість листків персика.

В період розпускання бруньок важливо провести чергове оприскування проти шкідників та хвороб, зокрема більшість використовує 3% бордоську рідину. Проте є низка більш системних і дієвих препаратів, які на відмінно впораються із знищенням хвороб та шкідників. Пропоную розглянути фунгіцид «Стробі» від BASF в пропорції 20 г на 10 л води, фунгіцид «Хорус» від Syngenta 2 г на 10 л води та не завадить добавити інсектицид проти шкідників «Карате Зеон» від Syngenta 0,4 кг на1 га або 4 г/10 л води, «Фастак» від BASF 0,25 л на 1 га або 2,5 мл на 10 л води, «Золон» від FMC 3 л на 1 га або 30 мл на 10 л води. Наступні обприскування як проти шкідників, так і проти хвороб проводять на початку розпускання бруньок одним із препаратів: Актара240 к.с., 0,14-0,15 л/га, або 1,4г/10 л води, Енжіо 247,к.с. 0,18 л/га, або 1,8 мл/5 води, Каліпсо, к.с. 0,2-0,25 л/га, або 2 мл/10 л води, Піринекс к.е. 2,0 л/га з додаванням проти парші та інших хвороб Хорус в.г. 0,2 кг/га або Делан в.г. 0,5-1,0 кг/га, Дітан М-45 з.п. 2-3 кг/га, Мерпан в.г. 1,9-2,5 кг/га, Косайд в.г. 2-2,5 кг/га, Чемп в.г. 1,5-2,0 кг/га. За обробки сортів, що уражуються борошнистою росою, додають також Тіовіт Джет в.г. 8,0 кг/га, Імпакт 25, к.с 0,1-0,15 л/га,

Витрата робочого розчину: молоді дерева – 3 л/дерево, дерево середнього віку – 3-8 л/дерево, старі дерева – 8-10 л/дерево.

Боротьба зі шкідниками і хворобами саду залежить від своєчасного та правильного застосування хімічних і біологічних засобів захисту рослин, але це не означає, що слід щорічно обприскувати сад препаратами. Треба враховувати ступінь зараженості дерев шкідниками та хворобами і економічний поріг шкідливості. Не слід застосовувати хімічні засоби про всяк випадок.

Біологічний метод боротьби із шкідниками саду полягає у використані для цього їхніх ворогів: комахоїдних птахів, мікроорганізмів (бактерій, грибів), на основі яких створені мікробіологічні препарати—бітоксибацилін ( 100-150 мл на 10 л води при температурі 10-35 градусів Цельсія крім фази цвітіння) , дендробацилін ( 50-100г на 10л води), і лепідоцид (10-20г на 10л води), використовуються для боротьби з листогризучими гусеницями, попелицями, кліщами, пильщиками, агрусовою вогнівкою,яблуневою плодожеркою.

Шість правил безпечного обприскування саду:

1. При рясних та частих опадах обприскування необхідно повторити.

2. Якщо препарат купується у роздрібній торговій мережі,необхідно вимагати чек та сертифікат якості, тому що в останні роки дуже багато неякісних підробок.

3. При проведенні обприскувань необхідно дотримуватись рекомендацій на упаковці. Зберігати готовий робочий розчин можна не більше однієї доби.

4. При обприскуванні препаратами контактної дії, які по рослині не поширюються, необхідно змочити і нижню сторону листка, де найчастіше харчуються шкідники й розвиваються хвороби.

5. Робочий розчин не повинен стікати з дерев, а має осідати у вигляді тонкого шару, що можливо створити тільки при застосуванні обприскувачів.

6. При обприскуванні не можна допускати зносу рідини й осідання її на сусідні рослини, які не підлягають обробці.

Обробки проводити в тиху, безвітряну погоду в ранішні та вечірні години, що не допустити отруєння бджіл пестицидами. Під час проведення захисних обробок слід дотримуватись загальноприйнятих державних санітарних правил ДСП 8.8.1.2.001-98 та правил особистої гігієни.

Використання сучасних засобів захисту рослин захистить сад, який довгі роки буде гарно плодоносити та дарувати вам добрий врожай.

Провідний спеціаліст відділу контролю за обігом засобів

захисту рослин Управління фітосанітарної безпеки

Головного управління Держпродспоживслужби

в Полтавській області Артикульна Лариса


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора