A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Успішна практика працівників відділу "Семенівське бюро правової допомоги"

Дата: 01.06.2021 14:00
Кількість переглядів: 347

Фото без опису

Працівниця Семенівського бюро допомогла особі стягнути недоплачену разову допомогу до 5 травня

 

До Семенівського бюро правової допомоги Кременчуцького місцевого центру з наданя безоплатної вторинної правової допомоги звернулася громадянка Н, ( особа з інвалідністю ІІІ групи внаслідок війни), щодо визнання протиправною бездіяльність Центру по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат та нарахування та виплати особі Н щорічної разової допомоги до 05 травня за 2020 рік у розмірі семи мінімальних пенсій за віком.  

Центром встановлено належність особи до суб’єкта права на безоплатну вторинну правову допомогу (та призначено юриста – начальника відділу Семенівського бюро правової допомоги Тетяну Новобранець).

Після бесіди з клієнтом Н та ознайомлення із наданими документами працівниці бюро стало відомо, що особа є учасником бойових дій з інвалідністю ІІІ групи, у 2020 році грошову допомогу до 05 травня особа отримала у розмірі 3160 грн.

Тетяна Новобранець на основі наданих документів та відомостей склала заяву до Центру по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат з вимогою здійснення перерахунку грошової допомоги та виплати недоплаченої частини допомоги. Громадянці Н було відмовлено у перерахунку та виплаті недоплаченої допомоги.

На підставі даної відмови складено позовну заяву до суду про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити дії.

Дослідивши матеріали справи, повно та всебічно з`ясувавши обставини справи, розглянувши надані докази суд визнав протиправною бездіяльність Центру по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат щодо нарахування та виплати особі Н щорічної разової грошової допомоги до 5 травня за 2020 рік у розмірі семи мінімальних пенсій за віком.

Зобов`язав Центр по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат нарахувати та виплатити особі Н недоплачену грошову допомогу до 5 травня за 2020 рік у розмірі семи мінімальних пенсій за віком, з урахуванням попередньо виплаченої суми такої допомоги.

Таким чином, Тетяна Новобранець допомогла особі стягнути недоплачену грошову допомогу до 5 травня.

Консультує начальник відділу «Семенівське бюро правової допомоги» Кременчуцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Тетяна Новобранець:

Рішенням по справі №440/2722/20 Верховний Суд зобов’язав Центр по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат нарахувати та виплатити особі з інвалідністю ІІ групи грошову допомогу до 5 травня у розмірі восьми мінімальних пенсій за віком, з урахуванням попередньо виплаченої суми допомоги.

Це рішення суду є зразковим для справ, у яких предметом спору є оскарження дій (бездіяльності) органу, уповноваженого здійснювати виплату разової щорічної грошової допомоги до 5 травня (Управління соціального захисту населення за місцем проживання особи та/або Центр по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат) щодо нарахування і виплати разової грошової допомоги до 5 травня у 2020 році у розмірі, передбаченому статтею 13 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”.

У зв`язку з прийняттям Конституційним Судом України рішення від 27.02.2020 у справі 1-247/2018(3393/18) та визнанням таким, що не відповідає Конституції України (є неконституційним), окремого положення пункту 26 розділу VI „Прикінцеві та перехідні положення” Бюджетного кодексу України у частині, яка передбачає, що норми і положення статей 12, 13, 14, 15 та 16 Закону України „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” з 27.02.2020 розмір разової грошової допомоги до 5 травня у 2020 році підлягає нарахуванню і виплаті органом, уповноваженим здійснювати виплату разової щорічної грошової допомоги до 5 травня (Управління соціального захисту населення за місцем проживання особи та/або Центр по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат) у розмірі, визначеному статтею 13 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” у редакції Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 25.12.1998: «Щорічно до 5 травня інвалідам війни виплачується разова грошова допомога у розмірах: інвалідам I групи – десять мінімальних пенсій за віком; II групи – вісім мінімальних пенсій за віком; III групи – сім мінімальних пенсій за віком».

Захистити своє право на отримання одноразової грошової допомоги у можна шляхом  звернення з адміністративними позовом  про визнання протиправними дій Центру по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат та зобов’язати вчинити певні дії.

Але, першочергово необхідно звернутись із заявою щодо перерахунку та виплати невиплаченої частини одноразової грошової допомоги до 5 травня  до Центру з нарахування та здійснення соціальних виплат. Після отримання відмови у перерахунку та виплати невиплаченої частини одноразової грошової допомоги – з позовом до суду за хистом своїх порушених прав.

За консультацією можна звернутися до відділу «Семенівське бюро правової допомоги» за адресою: смт. Семенівка вул. Незалежності 34, телефон: (05341) 91-2-43.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора