A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Служба у справах дітей Семенівської селищної ради  на захисті прав та інтересів дітей

Дата: 27.09.2021 15:47
Кількість переглядів: 277

Служба у справах дітей Семенівської селищної ради

 на захисті прав та інтересів дітей.

5 місяців діяльності.

 

 Служба у справах дітей Семенівської селищної ради    розпочала свою роботу з 22 квітня 2021 року.

Основними напрямками роботи служби у справах дітей є влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування до сімейних форм виховання, захист законних прав інтересів неповнолітніх.Так, Кременчуцькою райдержадміністрацією передано до служби у справах дітей: 27 особових справ дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, походженням з території селищної ради, 1 особову справу дитини, позбавленої батьківського піклування, яка прибула з іншої території, і 1 особову справу дитини, яка перебуває у складних життєвих обставинах, що становить 87% особових справ від загальної кількості дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, що перебували на районному обліку служби у справах дітей Семенівської РДА.

Станом на 27 вересня 2021 року на первинному обліку служби у справах дітей селищної ради перебуває: 26 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, з них: 16 дітей-сиріт, 10 дітей, позбавлених батьківського піклування. Протягом поточного періоду знято з обліку 1 дитину, позбавлену батьківського піклування, у зв’язку з досягненням повноліття, та встановлення  піклування над 1 дитиною, позбавленою батьківського піклування.

З 26 дітей, що перебувають на первинному обліку служби у справах дітей селищної ради, до сімейних форм виховання влаштовано 25 дітей. З них: під опікою, піклуванням громадян - 19 дітей, на вихованні у прийомній сім’ї  -   3 дітей, 3 дітей-сиріт тимчасово влаштовано в родину родичів, 1 дитина перебуває у Кременчуцькому спеціалізованому  будинку   дитини,   у зв’язку   з   відібранням у матері   без позбавлення її батьківських прав, що  становить 96% від загальної кількостідітей, що перебувають на первинному обліку служби. При влаштуванні дітей до сімейних форм виховання забезпечено спільне проживання і виховання братів і сестер: у 14 сім’ях опікунів/піклувальників виховується 4 родинні групи.

За квітень – вересень 2021 року службою у справах дітей взято на облік 16 дітей з 6 сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах. Підстава взяття дітей на облік – ухиляння їх батьків від виконання батьківських обов’язків.

З метою соціального захисту неповнолітніх до установ, організацій службою направлено 115 клопотань, 2 - до поліції стосовно притягнення до відповідальності за неналежне виконання батьківських обов’язків, зібрано та підготовлено матеріали для звернення органу опіки та піклування до суду щодо позбавлення батьківських прав батьків.

Службою у справах дітей спільно із представниками КУ «Центр надання соціальних послуг», загальноосвітніх закладів здійснюються  перевірки умов проживання дітей з сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах, сімей опікунів/піклувальників, та у рамках проведення Всеукраїнського рейду «Урок», під час яких з батьками/законними представниками проводяться профілактичні бесіди з питань: відповідального батьківства, щодо створення належних умов для проживання, виховання, розвитку дітей, забезпечення їх одягом, взуттям, предметами особистої гігієни та розвитку, канцтоварами, недопущення випадків фізичного, психологічного, економічного насильства по відношенню до дітей, контролю за ними під час проведення вільного часу, оздоровлення. Батьків попереджається про відповідальність за неналежне виконання батьківських обов’язків щодо дітей, вчинення над ними насильства.

Станом на 27.09.2021 року проведено обстеження умов проживання 91 дитини з 47 сімей, складені відповідні акти, батькам, опікунам/піклувальникам надані рекомендації.

Однією із форм роботи служби у справах дітей щодо захисту прав та інтересів   неповнолітніх  є  організаційне  забезпечення  діяльності  комісії  з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті селищної ради. Протягом червня – вересня поточного року проведено 4 засідання комісії, на яких було розглянуто 13 питань: надання органом опіки та піклування дозволів на вчинення правочинів стосовно нерухомого майна, що належить на праві власності неповнолітнім; затвердження індивідуальних планів дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах; про підтвердження місця проживання малолітніх дітей під час вирішення питання їх тимчасового виїзду за межі України з метою оздоровлення та відпочинку; про стан виконання батьківських обов’язків батьками та доцільність позбавлення їх батьківських прав; про доцільність встановлення піклування над дитиною, позбавленою батьківського піклування; надання погодження перебування дітей у закладах, які здійснюють інституційний догляд і виховання дітей, у вихідні та святкові дні, крім канікул. 

За наслідками розглядів питань на комісії службою розроблено 14проєктів рішень виконавчого комітету селищної ради з питань охорони дитинства.

Службою у справах дітей, відповідно до вимог законодавства, здійснюється моніторинг забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, яке належить їм на праві власності або  користування. Створено комісію з питань формування пропозицій щодо потреби у 2021 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на проектні, будівельно-ремонтні роботи, придбання житла та приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання, наближених до сімейних, та забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа, затверджено положення склад, та проведено 2 засідання, на яких сформовано потребу від громади для отримання грошової компенсації за належні для отримання житлові приміщення для пільгової категорії.

         Працівниками служби у справах дітей здійснюється прийом громадян, на якому протягом травня – вересня було 49 осіб, письмових звернень надійшло 3.

Питання забезпечення законних прав та інтересів неповнолітніх перебуває на постійному контролі служби у справах дітей селищної ради. 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора