Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Реформа харчування — це фундамент  здорової української нації:здобувачі освіти Семенівських ЗЗСО харчуються по-новому

Дата: 25.01.2022 16:05
Кількість переглядів: 192

Фото без описуНа сьогодні велика увага зосереджена навколо реформи шкільного харчування. Реформа харчування — це фундамент  здорової української нації.  Цими питаннями переймається і Семенівська селищна рада, профільний заступник селищного голови,  керівництво відділу освіти, сім’ї, молоді та спорту Семенівської селищної ради, технолог та ряд інших працівників. Всіх об’єднала спільна мета — не лише нагодувати  дітей корисними стравами,  а й сформувати здорове ставлення до їжі.

25 січня селищний голова Людмила Милашевич відвідала     Семенівський ЗЗСО №2 I-III ступенів Семенівської селищної ради, саме тоді коли харчувалися учні початкової школи. Людмила Павлівна поспілкувалася з учнями, працівниками харчоблоку, керівництвом закладу  та почула їхні відгуки стосовно    страв з нового меню.

         Віднедавна здобувачі освіти Семенівських ЗЗСО, почали харчуватися  по-новому.

Змінилися норми харчування, у стравах обмежується кількість солі та цукру, жирів рослинного і тваринного походження, знижені норми споживання хліба та картоплі, збільшена кількість споживання молока та кисломолочних продуктів, м'яса, риби, круп та бобових, овочевих салатів. Кількість жирів, білків, вуглеводів, вітамінів, енергетична калорійність продуктів повинна бути такою, щоб  діти отримали стільки енергії, скільки вони її витрачають і щоб були здоровими.

Особлива увага приділена працівниками відділу освіти, сім’ї, молоді та спорту Семенівської селищної ради над узгодженням меню учнів і вихованців закладів освіти у 2022 році відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України. Всі меню були попередньо погоджені Кременчуцьким районним управлінням ГУ Держспоживслужби в Полтавській області.

 Також,   звернуто увагу на режим харчування (кратність), який залежить від режиму роботи закладу, дотримання вимог до планування меню закладу освіти, забезпечення різноманітності харчування,  складання  меню на основі примірного.

У нове меню  ввели такі страви: запечена риба у соусі «Бешамель», картопляне пюре з орегано, вареники ліниві, куліш з курячим м’ясом, курячі нагетси, каша гречана, різноманітні пасти, соуси з використанням спецій та ароматних трав,  запіканка сирна з бананом та сметаною тощо.  Також у меню є різні салати з морквою, каррі та соусом «Вінегрет», йогурти, овочі та фрукти. Калорійність сніданку складає- 25-30% від добової потреби, а обіду – 30-45%. Діти найчастіше віддають перевагу наступним стравам:  печені по-домашньому з куркою, курячим нагетсам, запіканкам, фрикаделькам з риби, салатам, тушкованим овочам,стравам з курятини.

Не секрет, що діти набувають харчових звичок не лише у школі, але й вдома. А говорити про те, що українці мають культуру здорового харчування, поки не доводиться. Тому наше спільне завдання виховання тренду здорової їжі. Якщо й батьки почнуть заохочувати своїх дітей їсти більш корисну їжу, а деякі страви з оновленого меню включать у свій домашній раціон, то з часом діти звикнуть та стануть  здоровішими.

Так, є учні, яким деякі нові страви  не подобаються, але поступово треба змінювати харчові звички. 

 Від якості харчування залежить здоров’я дитини. Кроки, які робить держава, щоби покращити шкільне харчування, – це однозначно добре, адже нове шкільне це пріоритети здоров'я дітей та потенційно здорової нації.

Нагадаємо, що реформу харчування у навчальних закладах впроваджує пані Олена Зеленська.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора