A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Діти-сироти. Хто вони?

Дата: 04.02.2022 08:22
Кількість переглядів: 393

Фото без опису      ДІТИ-СИРОТИ. ХТО ВОНИ?

Ніхто з нас не народжувався,

щоб бути сиротою” 

 Лейні Тейлор «Мрійник Стрендж»

Родина – яке близьке та зрозуміле для нас слово. Ми з дитинства відчуваємо материнську ніжність та тепло, батьківську допомогу та мудре слово. Та є діти, які  позбавлені цього почуття. Втрата сім’ї для дитинице серйозна травма і складно уявити, що відчуває дитина після втрати батьків. Проблема дитячого сирітства з кожним днем стає більш актуальною і болючішою темою для нашого суспільства. За даними Мінсоцполітики в Україні сиротами щороку стають близько 10 тисяч дітей.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», дитина-сирота  - це дитина, в якої померли чи загинули батьки, що підтверджується свідоцтвом про смерть кожного з них.

Статус дитини-сироти — це визначене відповідно до законодавства становище дитини, яке надає їй право на повне державне забезпечення і отримання передбачених законодавством пільг та яке підтверджується комплектом документів.

Для надання дитині статусу дитини-сироти, служба у справах дітей за місцем походження дитини протягом двох місяців повинна зібрати необхідні документи (свідоцтво про народження дитини та документи, що засвідчують обставини, за яких дитина залишилася без батьківського піклування).

Якщо дитину виховувала одинока мати, до документів додається довідка, видана органом реєстрації актів цивільного стану за місцем реєстрації народження дитини, про те, що відомості про батька внесені за вказівкою матері відповідно до ст. 135 Сімейного кодексу України.

Рішення про надання статусу дитини-сироти, приймається районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом міської чи районної у місті (в разі уточнення) ради, сільської, селищної ради об’єднаної територіальної громади за місцем походження такої дитини за поданням служби у справах дітей.

Дитина, в якої є родичі або інші особи, з якими в неї на момент залишення без батьківського піклування склалися близькі стосунки (сусіди, знайомі) та які бажають залишити її на виховання у своїй сім’ї, може перебувати в їх сім’ї до прийняття рішення про влаштування дитини. Підставою для тимчасового перебування дитини в сім’ї родичів або інших осіб, з якими у неї склалися близькі стосунки, є наказ служби у справах дітей про тимчасове влаштування дитини.

Після встановлення статусу дитини-сироти, районна, районна у мм. Києві та Севастополі держадміністрація, виконавчий орган міської, районної в містіразі утворення) ради, сільської, селищної ради об’єднаної територіальної громади за місцем походження такої дитини вживає вичерпних заходів для влаштування її в сім’ю громадян України.

Сімейним кодексом України визначено п’ять способів охорони прав дітей-сиріт:

  • усиновлення;

  • опіка і піклування;

  • патронат;

  • прийомна сім’я;

  • дитячий будинок сімейного типу.

Останніми роками перевага надається вихованню дітей-сиріт у родині, коли дитина виховується не в інтернаті, а в сім’ї людей, готових виконувати роль батьків.

Якщо ви маєте наміри створити прийомну сім’ю, дитячий будинок сімейного типу або бути усиновлювачем чи опікуном/піклувальником, за детальною інформацією звертайтесь до служби у справах дітей Семенівської селищної ради за адресою: смт. Семенівка, вул. Незалежності, 44, каб. 403, 408. 

 

 

Служба у справах дітей

 Семенівської селищної ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора