A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Як правильно вибрати насіння овочів та коли і де його купувати

Дата: 10.02.2022 11:50
Кількість переглядів: 352

Продажа семян цветовМайбутній урожай безпосередньо залежить від якості насіння. Тому до вибору насіння ні в якому разі не можна ставитися легковажно. І вже тим більше не варто на цій справі економити. Серед величезного розмаїття насіння, представленого на сучасному ринку, дуже непросто вибрати те, яке буде якісним та дасть хороший врожай. На що слід  звернути увагу при виборі насіння, щоб  витрачені кошти та зусилля на його вирощування не були марними.                                        

Вибір сортів:

Урожай залежить не тільки від якості насіння, але також і від того, наскільки правильно підібраний сорт чи гібрид та чи підходить він для вирощування у нашій місцевості. На це обов'язково слід звертати увагу, складаючи план майбутніх посадок.

В ідеалі потрібно заздалегідь визначитися з переліком бажаних сортів та гібридів відправлятися у насіннєвий магазин вже з конкретним списком  яке саме насіння вам потрібне. При цьому потрібно уважно вивчити особливості вирощування того чи іншого сорту, або  гібриду. А також ознайомитися з відгуками людей.

Попереднє складання списку допоможе не піддатися бажанню придбати зайве насіння, яке сподобалося завдяки гарній яскравій картинці на упаковці (або наполегливої ??агітації продавця-консультанта).

Вартість гібридів зазвичай вища, ніж простих сортів.  Рослини, вирощені з гібридного насіння, мають більш сильний імунітет, вони набагато стійкіші до різних захворювань та дають більший врожай порівняно  з сортами. Часто рослини, вирощені з гібридного насіння, не потребують запилення комахами – це огірки, дині, кавуни, кабачки та інші.

Де купувати насіння:

На сьогодні існує дуже багато  варіантів, де можна придбати якісне насіння. Це спеціалізовані  магазини, інтернет – сайти та ринок. При цьому  не варто гнатися за низькою ціною – якісний товар не може бути дешевим. За зниженими цінами продають насіння , термін придатності якого добігає кінця, або те, що не відповідає сорту.

Потрібно враховувати і той факт, що для збереження повноцінної схожості необхідне правильне зберігання насіння – це температура та  волога повітря. На ринку ці умови забезпечити неможливо. Тому краще купувати насіння в спеціалізованих насіннєвих магазинах. Перед покупкою необхідно оглянути упаковку, щоб вона була цілою, з усією необхідною інформацією. Найкраща якість у професійного насіння, але воно коштує відповідно більше. При покупці обов»язково вимагайте товарний чек у продавця та уважно його перевіряйте, маючи його ви можете виставити претензії у випадку  реалізованого неякісного  насіння. 

Пакування:

Купуючи насіння, слід обов»язково звернути увагу на упаковку. Якісне насіння має відповідне пакування. Пакетик повинен бути щільним, без пошкоджень  та намокання.                      Обов»язково повинно бути вказано країна виробник насіння, його юридична адреса, назва рослини, сорт або гібрид та його коротка характеристика, номер насіннєвої партії, рік урожаю, схожість, на пакеті вказують кількість насіння  (штук / грам), термін придатності , якими пестицидами оброблено та інформація про сертифікацію насіння. Особливу увагу слід приділити терміну придатності насіння бо від цього залежить його схожість.

Серед розмаїття насіння нерідко можна зустріти «різнобарвне» насіння – жовтого, рожевого, зеленого та інших кольорів. Таке насіння пройшло спеціальну  передпосівну підготовку та оброблене спеціальними препаратами – фунгіцидами та інсектицидами, завдяки цій обробці дане насіння більш стійке до шкідників та хвороб. Коштує таке насіння дорожче, але і якість його зазвичай  краща ніж у звичайного, але за умови, що виробник не допустив  технологічних порушень при його обробці.

Рекомендувати які краще вирощувати сорти та гібриди я не буду бо в кожного є свої улюблені до яких ви звикли і які вам подобаються за врожайністю та смаковими якостями.

Планувати майбутні посіви краще завчасно, тоді ж і купувати насіння,  для цього ще досить часу, щоб  визначитись із культурами які ви будете вирощувати, підібрати сорти та гібриди, робіть це обдумано і зважено, щоб врожай вас радував і приносив користь та задоволення.

Провідний спеціаліст відділу  фітосанітарної безпеки

Кременчуцького районного управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Полтавській області                                                   Артикульна Лариса

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора