A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Картопля — другий хліб для України

Дата: 07.04.2022 13:52
Кількість переглядів: 270

Фото без опису  Картопля в Україні по праву вважається другим хлібом та найбільш масовим продуктом харчування особливо на даний час. Картопля в Україні не тільки другий хліб, а й перспективна і доволі прибуткова культура  для фермерів. Щороку з’являються нові сорти картоплі, ще кращі та більш перспективніші.

Насінництво картоплі відрізняється від інших рослин саме через вегетативний спосіб розмноження бульб. Щорічно для одержання високого врожаю картоплі потрібний здоровий, якісний насіннєвий матеріал високих репродукцій.

   З огляду на це посадковий матеріал потрібно періодично замінювати на високоякісний – еліту або першу репродукцію.

  Сучасне картоплярство важко уявити без ретельного відбору сорту відповідно до умов вирощування та напряму використання.

Серед українських фермерів та городників дедалі більше популярності здобувають ті сорти картоплі, які є стійкими до хвороб і вірусів, мають підвищену посухо- та стресостійкість, але при цьому не втрачають у врожайності та товарності бульб.

Сорти картоплі бувають: надранні – перший врожай, вже можна викопувати на 40 день після сходів, ранні – формування врожаю через 60 днів та середньоранні – готовність бульби до збирання, через 80 днів, а також середньопізні – 80-100 днів та пізні – це понад 100 днів.

До ранніх сортів відносяться : Орла, Імпала, Рів»єра, Арізона, Алюетт, Романо, Есмі, Еволюшин, Парадізо, Рамоні, Констанс,  Слаута, Кіммерія, Скарбниця, Щедрик, Воларе.

До середніх – Фонтане, Курода, Арсенал, Мирослава, Княгиня, Житниця, Околиця, Гурман, Слов»янка, Лєтана, Королева Анна.

До пізніх – Рудольф, Курас, Пакассо, Червона рута.

    Для нашої зони я б рекомендувала вирощувати ранні та середні сорти, так як пізні сорти формують врожай коли в нашій зоні вирощування дуже спекотно та мало вологи, до того ж краще вирощувати не менше ніж два ранні та три середній сорти бо кожний сорт по своєму реагує на погодні умови та на технологію  вирощування, щоб бути гарантовано з урожаєм. На сьогодні на ринку насіннєвої картоплі конкуренція дуже загострена, тому слід остерігатись недобросовісних компаній, щоб не купити неякісний посадковий матеріал. Найкраще купувати посадковий матеріал в інституті картоплярства НААН України в Німішаєво, в Чернігівеліткартоплі, а також у фірмах «Агріко» та «Солана». Їх продукція відповідає всім нормам та стандартам, але і коштує відповідно дорожче. На сьогодні придбати посадковий матеріал доволі проблематично через воєнні дії в цих регіонах.

Українські сорти картоплі з найвищою врожайністю — «Княгиня»,  «Містерія» та «Мирослава» вони дають до 100 т/га. Але, на жаль, середня врожайність в Україні коливається на рівні 16-20 т/га, все через недотримання технології вирощування та поганий посадковий матеріал.  А в Європі, наприклад, цей показник становить 40-50 т/га».

Якщо ж маєте можливість, неодмінно забезпечте сівозміну городніх культур. Найбільш оптимальною попередницею для картоплі є озима пшениця. Добрими попередниками є баштанні культури. А ось після перцю, помідорів та інших пасльонових садити картоплю не варто, бо ці культури мають приблизно ті самі хвороби й страждають від однакових шкідників.

Краще бульби протруювати, тобто обприскувати бульби перед посадкою. Обробити  посадковий матеріал можна  Престижем  або аналогічними препаратами – Селест Топ, Круїзер, які на 100% ефективно діють приблизно до 50- 70 діб проти всіх шкідників (дротяник, колорадський жук, травневий хрущ). Потім дія препаратів знижується, однак за цей час вдається стримати дві хвилі нашестя колорадського жука.  Обприскувати посадковий матеріал треба безпосередньо під час висаджування, розклавши його на плівці. Купуйте тільки рекомендовані та сертифіковані засоби, оскільки фальсифіковані протруйники можуть попалити вічка на  картоплі,  або й знищити весь посадковий матеріал. І в жодному разі не можна протруювати порізані бульби – тільки цілі! Не можна протруювати ранні сорти картоплі тому, що дані сорти мають малий період вегетації і препарати не встигнуть вивестись із бульб і картопля буде місти пестициди.

 В період вегетації також доведеться обробляти як від короладського жука так і від фітофтори  головне ці обробітки проводити вчасно, якісними препаратами які необхідно чергувати, але не по назві препарату, а по діючій речовині, щоб шкідники та хвороби не виробили стійкі форми до пестицидів та були ефективними при застосуванні.

При роботі із засобами захисту рослин слід дотримуватись загальноприйнятих державних санітарних правил ДСП 8.8.1 та правил особистої гігієни.

Надіюсь що мої поради допоможуть вам вирости  добрий та якісний врожай, головне вирощений вашими руками і ви будете впевнені в його якості та безпечності.

  

Провідний спеціаліст відділу  фітосанітарної безпеки                                            Кременчуцького районного управління Головного

управління Держпродспоживслужби 

в Полтавській області                                               Лариса Артикульна


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора