A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

В Україні відтермінували взяття жінок на військовий облік до 1 жовтня 2023 року

Дата: 08.09.2022 17:00
Кількість переглядів: 223

Фото без опису

Останнім часом ширилися чутки щодо заборони виїзду жінок за кордон через взяття їх на військовий облік. Роз’яснюємо, що наразі не існує жодних обмежень щодо виїзду українок за кордон, пов’язаних з воєнним станом.

В парламенті на рівні профільного комітету Верховної Ради доопрацьовується проект Закону «Про внесення змін до статті 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу».

Міністерство оборони України раніше направило до Комітету свої пропозиції, які передбачають, що взяття на військовий облік жінок буде носити виключно добровільний характер.

Разом з тим, розуміючи, що законотворчий процес є тривалим, паралельно Міноборони, в межах повноважень, підготувало наказ, яким вчергове відтермінувало строки взяття жінок відповідних професій/спеціальностей на військовий облік ще на рік - до 1 жовтня 2023 року. Відповідний наказ, 6 вересня, підписав міністр оборони Олексій Резніков.

Норма про обов’язкову постановку жінок відповідних професій/спеціальностей на військовий облік регулюється саме Законом. Цей наказ не змінює норм чинного законодавства, але він дозволить Комітету, а потім і парламенту в цілому, доопрацювати і внести зміни до законодавства, аби врегулювати це питання.

Тож, зазначаємо, що ще на рік - до 01 жовтня 2023, відтерміновано взяття жінок на військовий облік, а за цей час парламентарі зможуть на законодавчому рівні встановити, що військовий облік жінок відповідних професій/спеціальностей є виключно добровільним.

Зараз, ніяких обмежень для жінок не існує. Підставою для заборони виїзду може бути лише відповідне судове рішення або рішення інших уповноважених державних органів щодо заборони виїзду з країни.

 

Олена Зайченко головний юрист сектору «Семенівське бюро правової допомоги» відділу безоплатної правової допомоги Кременчуцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

За правовою допомогою можна звернутися за адресою: смт Семенівка, вул. Незалежності, 34, телефон: (05341)91243.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора