A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

     Як вирости багатий урожай озимого часнику та озимої цибулі

Дата: 27.09.2022 13:12
Кількість переглядів: 646

       Агротехніка вирощування озимої цибулі - як правильно виростити озиму цибулю  в Україні - plantagroup.com   Як вирости багатий урожай озимого часнику та озимої цибулі

В українській кухні особливе місце завжди займали часник та цибуля. Отже сьогодні и мова про озимі сорти, як їх  посадити та доглядати.

Головна особливість озимої цибулі та озимого часнику  це - здатність легко переживати морозну зиму. Навіть якщо весна видалася сухою, цибуля та часник  посаджені на зиму, зможуть дати хороший урожай. Сорти такої цибулі та часнику встигають вкоренитися ще до того, як настануть посушливі дні. Якщо правильно доглядати за рослинами, урожай отримати можна вже у травні, або на початку червня в залежності від сорту. Таким чином кожна з цих  культур приносить дохід саме в той період, коли фермер, або огородник особливо потребує коштів.

    Характерною особливістю озимої цибулі та озимого часнику вважається не тільки раннє дозрівання, але і більш великі плоди в порівнянні з ярими сортами.

        Посадка цибулі та часнику на зиму повинна здійснюватися в родючий ґрунт який добре удобрили органічними та мінеральними добривами. Органічні добрива  повинні бути добре перепрівшим, або як кажуть «сипець»( 5 кг на 1 кв.м), з мінеральних краще вносити нітроамофоску (25 грам на 1 кв.м). Не можна садити озиму цибулю та часник на ділянці, де до цього росла картопля, бобові, петрушка, огірки, або щось із цибулевих, оскільки так існує ризик заразити посадки нематодою, сажкою, іржою, бактеріозом. Кращими попередніми культурами вважаються капуста, томат, квасоля, зернові (крім вівса), буряк.

А тепер необхідно правильно підібрати сорти для вирощування в нашій кліматичній зоні найкраще для цього підходять такі сорти озимої цибулі.

  1. Радар F1 — гібрид, виведений голландськими селекціонерами. Має середній термін дозрівання. Цибуля здатна витримувати до -23 °С морозу під снігом, а без снігу — до -15 °С. Цибулини великих розмірів (до 150 г, а при правильній агротехніці можлива маса і 300 г), стійкі до багатьох хвороб і шкідників. Луска цибулин має світло-жовтий відтінок, досить щільна, що дозволяє зберігати їх тривалий час. Відрізняється Радар F1 хорошою врожайністю.

  2. Шекспір — популярний представник голландської селекції. У порівнянні з Радаром Шекспір здатний пережити до -18 °С у безсніжну зиму, а при наявності снігу — і більш низькі температури. Завдяки цьому сорт дуже популярний серед городників. Даний сорт підходить тільки для посіву на зиму. Її маса становить близько 110 г. Луска має коричневий відтінок, смак — напівгострий. Сорт дуже стійкий до багатьох хвороб.

  3. Штутгартен різен. Цей сорт виведений німецькими селекціонерами. Цінується сорт за велику кількість вітаміну С в ньому. Самі цибулини круглі, маса в середньому становить 150 г, в окремих випадках — 250 г. Зберігатися цибулини можна в сухому, добре провітрюваному місці досить тривалий час. Має високі смакові якості, а також стійкий до різних хвороб.

  4. Стурон досить стійкий до багатьох хвороб і шкідників. Цибулини мають округлу форму, їхня маса становить 180 г. М'якоть білого кольору. При правильному зберіганні може лежати до 8 місяців, не втрачаючи смак і зовнішній вигляд. До речі, особливість даного сорту саме яскраво виражений смак, який виділяє Стурон серед інших сортів.

  5. Сеншуй цінується за високий урожай і раннє визрівання. Цибулини мають округлу форму, покриті щільними лусочками. Свої властивості здатний зберігати до півроку при дотриманні норм зберігання.

 

                                                      Фото без описуСорт «Любаша».

Основні сорти озимого часнику в Україні належать до стрілкуючого часнику:Любаша, якого маємо найбільші площі, Прометей, Софіївський, Дюшес,Мереф’янський білий, Харківський фіолетовий  та Спас.    

       До нас завозять також нестрілкуючі сорти часнику – це  Мессідром, Сабадром, Месідор, Гермідор.

      

Пам'ятайте, що правильний підбір сорту підвищить шанси отримати більш якісний і хороший урожай озимої цибулі та озимого часнику. Сорти і гібриди, призначені для посіву навесні, висівати на зиму не бажано, оскільки вони не так добре переносять низькі температури зимою, цибуля може  стрілкуватись,  дозріває цибуля при цьому значно довше.

  Посадку проводять при зниженні температури до нуля градусів в жовтні місяці (друга -третя декада).

Посадка озимої цибулі проводиться в розпушений  грунт  на глибину   5 - 6 см, в рядах  відстань  40- 45 см. Інтервал в ряду між цибулинами повинен бути  5-7 см.

 

  Посадка озимого часнику  проводиться в розпушений  грунт  на глибину  6 - 9 см, в рядах  відстань  40- 45 см. Інтервал в ряду між рослинами повинен бути близько 15см.

       Підживлення  озимого часнику та цибулі:                                                       Азот найбільш потрібний в період наростання зеленої маси та формування цибулини. З початком інтенсивного росту і коли ґрунт не холодніший +15 °C варто вносити бор — він впливає на якість урожаю, але не засвоюється за низької температури.   У фазі двох листків ефективно підживити цибулю і часник фосфором, адже саме тоді починає формуватися цибулина. Орієнтовно з цього ж періоду і аж до збору урожаю варто вносити калій, який забезпечує щільність цибулини та покращує зберігання. Кальцій критично важливий у період наростання плоду. Цинк — у фазі 2–4 листочків,  його ефективно вносити не лише у ґрунт, а й по листку. Коли рослина має 7–9 листочків, варто підживити її магнієм .Для цього  можна використовувати рідкі комплексні добрива.

   Під час вегетації проводять рихлення міжрядь та знищують бур»яни.

Бактеріальні та вірусні хвороби часто вражають цибулю і часник. Через них знижується урожайність  та втрачається частина плодів вже під час зберігання. Дуже часто хвороби виникають через низьку культуру виробництва без сівозміни, тому не треба нею нехтувати.

   При перших симптомах хвороб рослини обприскують фунгіцидами: Ридоміл МЦ, Квадріс, Акробат. Навесні якщо присутня загроза зараження фузаріозом, обробку проводять фунгіцидом Фундазол, або Казуміном.

Найбільш поширений шкідник який завдає шкоди це – цибулева муха та трипси. Для їх знищення можна застосувати Карате Зеон, Конфідор дотримуючись норм та термінів обробітку, які допускаються для кожного препарату.

Збір урожаю часнику проводять у першій декаді липня. Цибулю збирають в червні перша декада липня в залежності від сорту та погодніх умов.

Отже нічого складного у вирощуванні озимої цибулі  та часнику немає. За  умови дотримання  нескладних  рекомендацій по вирощуванню можна отримати  щедрий врожай вітамінної продукції.

   

Провідний спеціаліст відділу  фітосанітарної безпеки                                            Кременчуцького районного управління Головного

управління Держпродспоживслужби 

в Полтавській області                                                        Лариса Артикульна.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора