A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

1 грудня світ відзначає день боротьби зі СНІДом

Дата: 01.12.2022 14:16
Кількість переглядів: 86

1 грудня світ відзначає день боротьби зі СНІДом та толерантності з ВІЛ-позитивними людьми. Головна мета  — підвищити поінформованість щодо ВІЛ/СНІДу та привернути увагу суспільства до порушень прав і свобод людини, які мають ВІЛ-статус. Безумовно, СНІД – це трагедія для всієї людської спільноти.  У суспільстві ми повинні з особливим співчуттям і підтримкою ставитися до людей з ВІЛ, адже найчастіше вони відчувають себе самотніми у боротьбі зі страшною недугою.  Сьогодні вже немає людини, яка б не чула про ВІЛ, СНІД. Багато людей в Україні вважають себе обізнаними з цього питання. Проте більшість вважають, що ця проблема – це щось далеке, що вона їх не стосується і не буде стосуватися в майбутньому. Факти доводять протилежне – кожного року фіксують все більше випадків захворювань на СНІД.

ВІЛ-інфекція – це інфекційна хвороба, яка розвивається в результаті багаторічного знаходження в клітинах людини вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ) і характеризується повільним пошкодженням імунної системи, що призводить до СНІДу. Джерелом інфекції є ВІЛ-інфікована людина на будь-якій стадії захворювання. Вірус знаходиться в біологічних рідинах інфікованого організму - крові, спермі, вагінальному секреті, молоці, лімфі. У слині, сльозах, сечі, поті, фекаліях кількість його незначна і недостатня для інфікування. Збудник ВІЛ-інфекції потрапляє до організму людини через травмовану шкіру та слизові оболонки статевих органів, прямої кишки. Від моменту інфікування до перших клінічних проявів проходить довготривалий латентний (інкубаційний) період – від 1 міс до 5 років.

На рахунку цієї хвороби вже безліч мільйонів людських життів, щорічно до їх числа додається ще і ще й цей рахунок вже давно не на нашу користь. Оцінивши загрозу, що насувається і можливі катастрофічні наслідки, ще в 1987-му році Джеймс В. Бунн і Томас Неттер, два співробітника з питань громадської  інформації, що працювали в Глобальній програмі по боротьбі зі СНІДом при Всесвітній організації охорони здоров’я, запропонували ідею організації Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом . Ця ідея була підтримана. Дата проведення Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом була встановлена на 1-е грудня і вперше відзначена в 1988-му році.

 Заходи, що проводяться в цей день, традиційно відбуваються із символом – Червоною стрічкою. Її вигадав художник Франк Мур. У 1991 році цей символ був використаний вперше. Тепер кожен, хто надягає Червону стрічку 1 грудня, висловлює свою надію на майбутнє без СНІДу.

    Звичайно ж, завдяки численним дослідженням, вченим і медикам вдалося хоч якось медикаментозно приборкати її активність у людському тілі. Сьогодні ВІЛ – це не вирок. Люди  з вірусом імунодефіциту можуть жити звичайним життям, народжувати дітей, працювати, подорожувати тощо. Достатньо вчасно вживати ліки. Завдяки застосуванню високоактивних антиретровірусних препаратів та попередженню більшості поширених опортуністичних інфекцій, вдається продовжити тривалість життя ВІЛ-інфікованих, підвищити його якість, знизити ризики передачі ВІЛ.

   На сьогодні тестування на ВІЛ залишається єдиним способом дізнатися свій статус і вчасно розпочати лікування. Для широкого доступу різних категорій населення до системи добровільного консультування і тестування на ВІЛ-інфекцію на базі КП «Семенівська лікарня» Семенівської селищної ради та Оболонської сільської ради функціонує кабінет «Довіра» з наданням послуг до – і  післятестового консультування та обстеження на ВІЛ. На диспансерному обліку в кабінеті  «Довіра» станом на 01.12.2022 року   перебуває 17 ВІЛ–інфікованих осіб, у порівнянні з минулим роком за аналогічний  період відмічається ріст на 11%.  Усі  ВІЛ-інфіковані, що перебувають на обліку -  інфіковані статевим шляхом. Найбільша кількість випадків ВІЛ-інфекції зареєстрована у віковій категорії  25-60 років, тобто ВІЛ-інфекція вражає найбільш працездатне та репродуктивне населення. Станом на 01.12.2022  у кабінеті «Довіра»  на  ВІЛ-інфекцію було обстежено 405 осіб, з них у 2 осіб виявили  позитивний результат.

   ВІЛ – це поведінкова інфекція. Запорука успіху - у відповідальному ставленні до свого здоров’я та здоров’я оточуючих. Бережіть себе та будьте здорові!

Сектор  охорони здоров’я   Семенівської селищної ради     Фото без опису              


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора