A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

ПРЕЗЕНТАЦІЯ КНИГИ "ІЛОВАЙСЬК"

Дата: 22.09.2016 21:31
Кількість переглядів: 1225

Фото без опису21 - вересня в селищі Семенівка в приміщенні музичної школи відбулася презентація книг Євгена Положія «Іловайськ» та «5 секунд. 5 днів».

На зустріч із автором прибули депутат Полтавської обласної ради Володимир Куцовол та селищний голова Людмила Милашевич, працівники Семенівського відділення поліції, які брали участь в АТО, начолі з начальником підрозділу Сергієм Джулайом, земляки - учасники АТО, сільські голови, представники закладів освіти та культури, громадські і волонтерські організацій. Фото без опису

Атмосфера зустрічі була надзвичайно зворушливою, серця всіх присутніх на ній билися й завмирали разом, адже історії, які розповідав автор, та супроводжуючий відеоряд не могли залишити байдужим нікого. Євген Вікторович розповів присутнім, що книга «Іловайськ» написана у 2015 році по гарячих слідах серпня-вересня 2014 року. Ця збірка – це розповідь про війну без купюр – жорстоку, криваву, страшну. Текст побудований на реальних подіях – свої історії автору розповіли свідки жахливих подій – бійці добровольчих батальйонів «Донбас», «Дніпро-1», “Херсон”, «Миротворець», 39-го (“Дніпро-2”), 40-го (“Кривбас”), 42-го батальйонів територіальної оборони, солдати і офіцери 17-ї танкової бригади, 51-ї, 92-ї, 93-ї бригад ЗСУ, прикордонники Сумського пересувного загону. Автор зібрав розповіді близько ста учасників тих подій і написав 16 вражаючих сюжетів, з’єднавши їх героями в один роман. Тут є історії бійців, які врятувались дивним чином, які рятували цивільне населення, та яких рятувало це населення. Книга є психологічно важкою. Однак, це правда життя, правда війни, історії, які важко придумати. Як зазначає сам автор, «Іловайськ» - книга про мужність, неймовірний героїзм і людяність українських солдат і офіцерів, добровольчих батальйонів, батальйонів тероборони, всіх тих, хто опинився в «Іловайському котлі». Книга про жертовність і боягузтво, про героїзм і зраду, про людяність у самих нелюдських ситуаціях та трагедію, масштаби якої досі замовчуються. Недаремно книга має підзаголовок "Розповіді про справжніх людей"».
Розпочалася історія написання книги з того, що своїми враженнями з Євгеном Положієм від побаченого на Сході України поділився Юрій Коваленко – учасник гуманітарної місії «Чорний тюльпан», що займається пошуком тіл українських військовослужбовців, загиблих в зоні АТО на території, що тимчасово не контролюється Збройними Силами України. І автор відчув, що не можна пустити у небуття історію кожного із тих, хто поклав життя під час антитерористичної операції. Бо його життя – то цілий всесвіт із дитинства, родинного кола, уявлень та вчинків звичайного громадянина, що раптом мусив – за покликом серця, за сумлінням, за любов до рідної землі – стати на її захист. Не можна пускати у небуття історії живих – тих, хто вижив у справжньому пеклі, треба віддати належне їх мужності, підтримати, допомогти жити далі. У книзі «Іловайськ» Євген Положій прагнув вшанувати загиблих в «Іловайському котлі», подарувати продовження життя героїв – у слові, в пам’яті, у плині часу.
Розповів Євген Положій також і про книгу «5 секунд. 5 днів», за якою має наміри написати сценарій та втілити його у художній стрічці. У ній описано історію бійця, який був поранений та більше двох тижнів переховувався серед загиблих. Не розкриваючи далі зміст книги, автор говорить: "5 секунд, 5 днів, 5 років, вічність - такий часовий алгоритм текста. Від моментів, які допомагають вижити, до безсмерття кожного з героїв, які склали свої голови на сході України". На дитяче запитання із залу автор зазначив, що «страшно слухати, писати та читати про війну, але наші бійці мали мужність пережити Іловайський котел, то невже у нас не вистачить мужності хоча б прочитати про їх героїзм і гуманізм? Правда, яку дізнається суспільство, стане найкращим пам’ятником усім нашим загиблим хлопцям».
Наприкінці заходу Євген Положій разом із Володимиром Куцоволом вручили книги з автографом автора кожному із учасників АТО, що були на зустрічі; поспілкувався із учнями та учасниками Іловайських подій із Семенівщини. Кожен міг придбати книги письменника, сфотографуватися з ним та переглянути виставку літератури.
До слова, Євген Положій – український письменник, журналіст, громадський діяч, редактор кількох часописів.
Книга»Іловайськ» отримала відзнаку «Коронації слова – 2015» як краща книга про АТО на Львівському форумі книговидавців. Вона також була представлена в жовтні 2015 року на Міжнародному ярмарку у Франкфурті. 

Семенівське відділення поліції ГУНП в Полтавській області

Фото без опису   Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора