A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

«Долю української землі має вирішувати її народ»

Дата: 26.04.2017 21:26
Кількість переглядів: 782

Фото без описуЗемля може стати головним стратегічним ресурсом забезпечення економіки та благополуччя українського народу. У цьому глибоко переконаний голова Семенівської районної організації Аграрної партії України, директор ТОВ «Агріс» Володимир Куцовол.

Ця людина добре розуміє сутність проблем сільського господарства, бо вже багато років працює у цій сфері. Група народних депутатiв скерували до Конституцiйного суду подання про скасування мораторiю на продаж землі. 

- Усе це нагадує приватизацію промисловості в 90-ті рр., коли були дуже гарні гасла, що обіцяли добробут кожному українцю, говорить Володимир Миколайович. 

 Насправді ми отримали збіднілий народ і невелику групу фінансових магнатів, які стали дуже багатими. Сьогодні ми стоїмо перед ситуацією, коли в України може розпочатися дикий розпродаж землі, де правитимуть бал олігархи і спекулянти. Я б назвав його не інакше як «земельний базар». Чому? Вітчизняного фермера і простого українського селянина нинішня влада поклала на лопатки, скасувавши спецрежим ПДВ та підвищивши фіскальні ставки. Людей підводять до того, щоб вони продавали свої паї, причому конкретним покупцям за копійки. За таких обставин скасування мораторію на продаж сільськогосподарських угідь приведе лише до того, що українці швидко залишаться без грошей і без землі.
Останнім часом лунають заяви, що іноземний капітал, який прийде з відкриттям ринку землі, зможе відродити вітчизняну економіку, але це один із найпопулярніших міфів. Інвестиції прийдуть, коли буде порядок: обґрунтовані податки, відсутність корупції та гарантії ведення безпечного бізнесу. Проте в будь-якому випадку ці гроші працюватимуть на економіку інших держав, адже більшість товарів на прилавках українських магазинів будуть імпортного походження. Щоб цього уникнути Україні необхідно розвивати виробництво готової продукції, а не просто вивозити сировину за кордон. Створивши додану вартість у себе в країні, ми створимо нові робочі місця та наповнимо бюджети усіх рівнів.

Дія мораторію на продаж землі, введеного як тимчасовий захід у 2001 р, неодноразово продовжувалася. Жодний політичний режим за 16 років так і не зміг належним чином врегулювати ряд важливих питань, необхідних для його відміни. Не є виключенням і чинна влада. 27 листопада 2014 р. Верховна Рада підписала Коаліційну угоду, де було чітко прописано 12 кроків щодо завершення земельної реформи. З них виконано лише три. Решту – ніхто і не починав робити. Тому те, що ми зараз спостерігаємо навколо аграрного питання – звичайнісінький популізм. Якщо зараз знімуть мораторій, то ціна, яку земля отримає на перших порах, складатиме не більше 500 $ за гектар. А це у 20 разів менше, ніж вартість чорноземів у світі. 

Досвід наших сусідів переконує, що ринок землі, обмежений жорсткими правилами, гарантує зростання національних економік. Тому земельну реформу не можна проводити «кавалерійським наскоком». Це повинна бути виважена, послідовна, відповідальна кампанія з цілим арсеналом запобіжників. 
Оптимальний варіант запропонувала Аграрна партія України та лідер цієї політичної сили Віталій Скоцик. Під час земельних форумів, що відбулися у Харкові, Львові, Кропивницькому та Києві була обговорена стратегія земельної реформи з представниками різних регіонів. У результаті напрацьовано 16 інструментів необхідних для її завершення. Зараз вони активно обговорюються в експертному середовищі, після чого будуть реалізовані в конкретних законопроектах. У подальшому доля земельного питання має вирішуватися єдиним способом – на всеукраїнському референдумі, бо тільки народ має право вирішувати долю своєї землі. 

Через чиновницькі ігри із землею прості селяни все частіше втрачають можливість орендувати ділянки поруч із рідним селом. Людей позбавляють можливості випасати худобу, заготовляти корм для тварин, а у більш глобальному сенсі – можливості існування. Тому я вважаю справедливим рішенням, якщо цими землями розпоряджатимуться місцеві громади, а ще краще їх треба розпаювати. Вони мають належати людям. Неефективність, корумпованість в управлінні землею Держгеокадастром відчув, напевне, кожен – від фермера до пересічного громадянина. 

Разом із однодумцями ми розраховуємо на активну суспільну позицію з цього приводу. Земельне питання має об`єднати українців. Тому Аграрна партія оголосила загальнонаціональний збір підписів під петицією про недопущення впровадження купівлі-продажу землі, щоб потім покласти її на стіл президента, прем’єр-міністра та інших високопосадовців. Перші особи держави мають реально подивитися на речі й зрозуміти чого насправді прагне їхній народ. А, як на мене, хоче він не так і багато – працювати і створювати достаток на своїй землі.

Інтерв'ю Володимира Куцовола обласній газеті "ІНФОРМАЦІЙНИЙ ТИЖНЕВИК "ГОЛОС ГРОМАДИ"


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора