A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Вербна Неділя

Дата: 09.04.2017 20:54
Кількість переглядів: 768

Фото без опису Вербна Неділя є однією з найбільш значимих дат у житті кожного християнина. Цей  свято настає за сім днів до Великодня і доводиться в 2017 році на 9 квітня . Це день, коли Син Божий увійшов у Єрусалим, тому інша його назва — Вхід Господній в Єрусалим». Сталося це знаменна подія після того, як Ісус провів воскресіння Лазаря. 

Історія свята

Таїнство воскресіння Лазаря не залишилося без уваги народу Ізраїлю: чутки пішли по всіх містах і поселеннях. Сповнений благоговіння народ повірив, що Христос – це обіцяний цар, який позбавить його від рабства. Згідно древнім традиціям, щоб сповістити про мирні наміри, місто було в'їхати на віслюку. Ісуса народ радісно зустрів з пальмовими гілками в руках. Пізніше цей день отримав назву Пальмової.

Як сталося, що у нас це свято носить назву Вербної неділі? Відповідь проста: не скрізь клімат сприяє зростанню пальм, тому благословенне дерево замінили на місцеве рослина, які асоціюються з чистотою і радістю. Для православних на Русі таким рослиною стала верба – символ оновлення, чесноти і народжуваної нової життя.

Традиції Вербної неділі

Серед головних традицій – нічне чування в храмі. З собою потрібно принести гілочку верби і освятити її. По поверненні з церкви було прийнято легенько вдарити домочадців освяченої гілочкою, очищаючи їх від пристріту і псування, залучаючи силу і здоров'я на весь рік. До речі, вербу рвали тільки з молодих і міцних дерев, уникаючи старих рослин з хворими і сухими гілками. Також не можна рвати вербу з дерев, що ростуть недалеко від кладовища, і тих, що схиляють віти над водою, щоб не потривожити спокій водяних і русалок.

Верба — символ свята для православних віруючих на Русі 

Освячену вербу в будинку прийнято зберігати протягом року до наступного свята. Здавна в день Вербної неділі проводили базари і ярмарки з гуляннями, каруселями та іграми. Увечері влаштовували святкові застілля, проте страви були пісними, так як в цей день ще діє Великий піст перед Великоднем.

Семенівська селищна рада, вітає Семенівську громаду з прекрасним святом, та бажаю кожному жителю добра, здоров'я та миру.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора