A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Профілактика та боротьба з АЧС

Дата: 04.05.2018 09:32
Кількість переглядів: 896

Фото без описуДо уваги жителів Семенівської об’єднаної територіальної громади, які є власниками племінних та товарних свиней.

Відповідно до листа ГУ Держпродспоживслужби України в Полтавській області № 01-27/ 2412 від 19. 04.2018 року “Щодо профілактики та боротьби з АЧС” виконавчий комітет Семенівської селищної ради доводить до відому населення наступну інформацію.

Африканська чума свиней - найнебезпечніша хвороба цих тварин.

АЧС створює величезні ризики знищення поголів'я свиней на території не лише області, а й України в цілому, втрати робочих місць в фермерських господарствах, залишення без засобів існування власників свиней.

Спалахи АЧС трапляються через нехтування суб’єктами господарювання елементарними правилами утримання свиней, як то: суцільною огорожею, використанням обладнаного санпропускника, завезенням тварин з лише з благополучних територій та за наявності відповідних ветеринарних документів тощо.

Профілактикою АЧС в сільськогосподарських підприємствах по вирощуванню свиней є обов’язкова ідентифікація усього поголів’я; обов’язкова реєстрація потужності оператора ринку в Держпродспоживслужбі за місцем впровадження діяльності; робота господарств в «закритому режимі» з дотриманням ветеринарно- санітарних, гігієнічних, медичних вимог; безвигульне утримання свиней; завезення тварин, продукції тваринного походження та кормів, виключно, з благополучних територій; термінові повідомлення до Держпродспоживслужби про випадки загибелі свиней в господарствах різної форми власності та мисливських угіддях; утримання від купівлі свиней у невстановлених для цього місцях та без супровідних ветеринарних документів; дотримання Інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней, затвердженою Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07 березня 2017 р. № 111.

 

Щоб уникнути виникнення і розповсюдження африканської чуми свиней необхідно дотримуватися таких заходів:                            господарство повинно працювати в

«закритому» режимі роботи, суворо дотримуватися біобезпеки, не завозити свиней без узгодження з відповідними структурними підрозділами Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області, не використовувати корми тваринного походження в раціонах свиней без попередньої термічної обробки.

Згідно п.п.10 п.5 розділу II «Заходи з профілактики та попередження занесення збудника АЧС» Інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней, співробітникам господарств, незалежно від форми власності, не дозволяється утримувати свиней в домогосподарствах.

При переміщенні свиней також необхідно дотримуватися ветеринарно- санітарних вимог.

АЧС легше попередити, ніж усувати її наслідки. Варто відзначити, що отримання миттєвих вигод та переваг від порушення ветеринарно- санітарних правил, в свою чергу може призвести до повного знищення поголів'я свиней в господарстві.

Відшкодування майнової шкоди (збитків), завданої фізичним і юридичним особам внаслідок запровадження карантину (карантинних обмежень) тварин або у зв’язку з проведенням процедур і робіт щодо ліквідації особливо небезпечних (карантинних) хвороб, здійснюється з резервного фонду відповідного бюджету, відповідно до Порядку відшкодування майнової шкоди (збитків), завданої особам внаслідок запровадження карантину (карантинних обмежень) тварин або у зв’язку з проведенням процедур і робіт щодо ліквідації особливо небезпечних (карантинних) хвороб, затвердженого постановою КМУ від 31 жовтня 2012 року №1003.

Усвідомлення небезпеки цієї хвороби працівниками свиногосподарств, а також іншими громадянами, дбайливе ставлення до дотримання ветеринарно-санітарних вимог може запобігти спалахам АЧС.

В зв'язку з поширенням африканської чуми свиней територією області та величезною небезпекою цієї хвороби, Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області та виконавчий комітет Семенівської селищної ради  просить всіх жителів (фізичних та юридичних осіб) Семенівської ОТГ в чиїх господарствах є свині дотримуватися ветеринарних і санітарних норм та правил, провести  роботу щодо профілактики і боротьби з АЧС.

Виконавчий комітет Семенівської селищної ради

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора