Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Успішна практика працівників відділу "Семенівське бюро правової допомоги"

Дата: 13.08.2021 15:00
Кількість переглядів: 265

Фото без опису

До Семенівського бюро правової допомоги Кременчуцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся громадянин Д., який не міг оформити житлову субсидію та реалізувати своє право власності у повній мірі, оскільки у його будинку була зареєстрована колишня дружина.

Центром встановлено належність особи до суб’єкта права на безоплатну вторинну правову допомогу та призначено юриста – працівницю Семенівського бюро правової допомоги Олену Зайченко.

Після бесіди з клієнтом та ознайомленням із наданими документами працівниці бюро стало відомо, що клієнту на праві власності належить житловий будинок в якому зареєстрована, але не проживає понад шість років його колишня дружина. Остання добровільно зніматися з місця реєстрації не погоджувалась. Колишня дружина клієнта не бере участі у витратах на утримання будинку, він  сам доглядає за будинком, здійснює ремонти, сплачує комунальні послуги та утримує прибудинкову територію. У зв’язку з тим, що колишня дружина зареєстрована у будинку він не має змоги оформити житлову субсидію, оскільки дохід останньої теж береться до уваги. Реєстрація місця проживання колишньої дружини у будинку громадянина Д. перешкоджає йому реалізувати своє право власності у повній мірі.

Олена Зайченко, поспілкувавшись з клієнтом, на основі наданих документів та відомостей склала заяву до суду в порядку позовного провадження про визнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщенням.

Враховуючи обставини справи, суд зробив висновок що, позовні вимоги є законними і обґрунтованими та підлягають повному задоволенню.

Таким чином Олена Зайченко допомогла особі захистити його право власності на будинок.

 

Консультує юрист Кременчуцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олена Зайченко:

Правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб (ч. 1 ст. 316 Цивільного кодексу України - далі ЦК). Власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном (ч. 1 ст. 317 ЦК). Власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд (ч. 1 ст. 319 ЦК).

Відповідно до ч. 4 ст. 168 Житлового кодексу України договір найму жилого приміщення, укладений як на визначений так і на невизначений строк, може бути розірвано за вимогою наймодавця, якщо наймач або особи, які проживають разом з ним, систематично руйнують чи псують жиле приміщення, або використовують його не за призначенням, або систематичним порушенням правил соціалістичного співжиття роблять неможливим для інших проживання з ними в одній квартирі чи одному будинку, а також у разі систематичного невнесення наймачем квартирної плати і плати за комунальні послуги.

Статтею 405 ЦК передбачено, що члени сім`ї власника житла, які проживають разом з ним, мають право на користування цим житлом відповідно до закону. Член сім`ї власника житла втрачає право на користування цим житлом у разі відсутності члена сім`ї без поважних причин понад один рік, якщо інше не встановлено домовленістю між ним і власником житла або законом.

Відповідно до статті 7 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», зняття з реєстрації місця проживання особи здійснюється на підставі заяви особи або її представника, що подається до органу реєстрації; судового рішення, яке набрало законної сили, про позбавлення права власності на житлове приміщення або права користування житловим приміщенням, про виселення, про визнання особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою.

За правовою допомогою Ви можете звернутися до відділу “Семенівське бюро правової допомоги” Кременчуцького місцевого центру з надання безплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: смт. Семенівка, вул. Незалежності, 34; тел.: (05341) 91-2-43. Прийом громадян щоденно з 09.00-18.00  без перерви.  Субота, неділя — вихідний.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора