A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Допуск працівників до самостійного виконання робіт

Дата: 09.12.2021 08:07
Кількість переглядів: 1536

Фото без описуДопуск працівників до самостійного виконання робіт

Порядок проведення навчання, перевірки знань, інструктажів з питань охорони праці, а також стажування, дублювання та допуску до самостійної роботи працівників підприємств регламентується Типовим положенням про проведення навчання та перевірки знань з питань охорони праці, затвердженим  наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці № 15 від 26.01.2005.

Для набуття працівником практичного досвіду виконання виробничих завдань і обов’язків новоприйняті на підприємство працівники після первинного інструктажу на робочому місці до початку самостійної роботи повинні під керівництвом досвідчених працівників пройти стажування протягом не менше 2-15 змін або дублювання протягом не менше 6 змін.

Стажування або дублювання проводиться, як правило, під час професійної підготовки на право виконання робіт підвищеної небезпеки у випадках, передбачених нормативно-правовими актами з охорони праці.

Працівники, функціональні обов’язки яких пов’язані із забезпеченням безаварійної роботи об’єктів підвищеної небезпеки або з виконанням окремих робіт підвищеної небезпеки (теплові та атомні електричні станції, гірничодобувні підприємства, інші подібні об’єкти, порушення технологічних режимів яких являє загрозу для працівників та навколишнього середовища), до початку самостійної роботи повинні проходити дублювання з обов’язковим проходженням у цей період протиаварійних і протипожежних тренувань відповідно до плану ліквідації аварій.

Насамперед керівник визначає перелік посад і професій працівників, які повинні проходити стажування (дублювання), а також тривалість стажування (дублювання) відповідно до нормативно-правових актів з охорони праці.

Варто пам’ятати, що допуск до стажування (дублювання) оформлюється наказом (розпорядженням) керівника, в якому визначається тривалість стажування (дублювання) і вказується прізвище працівника, відповідального за проведення стажування (дублювання). У кожному випадку тривалість  встановлюється з урахуванням стажу і характеру роботи, а також  кваліфікації працівника.

Під час стажування  (дублювання) працівник:

- закріплює знання щодо правил безпечної експлуатації технологічного обладнання, технологічних і посадових інструкцій та інструкцій з охорони праці;

- повинен оволодіти навичками орієнтування у виробничих ситуаціях в нормальних і аварійних умовах;

- засвоює в конкретних умовах технологічні процеси й обладнання та методи безаварійного керування ними з метою забезпечення вимог безпеки праці.

Стажування (дублювання) проводиться за програмами для конкретної професії, які розробляються на підприємстві відповідно до функціональних обов’язків працівника і затверджуються роботодавцем (керівником структурного підрозділу).

Зазначимо, що роботодавець може своїм наказом (розпорядженням) звільнити від стажування (дублювання) працівника, який має стаж роботи за відповідною професією не менше 3 років або переводиться з одного підрозділу до іншого, де характер роботи та тип обладнання, на якому він працюватиме, не змінюються.

Якщо працівник закінчив стажування (дублювання) та показав задовільні результати перевірки знань з питань охорони праці, то наказом (розпорядженням) роботодавця (або керівника структурного підрозділу) працівник допускається до самостійної роботи, про що робиться запис у журналі реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці.  І навпаки, якщо ж працівник не оволодів необхідними виробничими навичками чи отримав незадовільну оцінку з протиаварійних і протипожежних тренувань, стажування (дублювання) новим наказом може бути продовжено на термін не більше двох змін.

Стажування (дублювання) є однією зі складових частин навчання з питань охорони праці, яким нехтувати не варто!

 

Страховий експерт з охорони праці

Хорольського відділення управління виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України у Полтавській області

Д. Яременко

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора