A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Поради: як говорити з молодшими дітьми про війну

Дата: 28.03.2022 10:57
Кількість переглядів: 251

Фото без опису                   Поради: як говорити з молодшими дітьми про війну

«Діти все розуміють» деякі батьки переконані, що діти і так все знають і розуміють, тому не переймаються, або, навіть уникають розмов про події в Україні. Нажаль, діти все відчувають, та не все можуть зрозуміти і пояснити собі. З дітьми важливо говорити про все і про війну також. Ось кілька порад:

Важливо дати дитині відчуття безпеки та відповідати на її запитання закладаючи віру і надію.«Ми переможемо» , «Я з тобою», «Я тебе захищу». Транслюйте ідею, що війна закінчиться і буде мир. Можливо, запитання будуть повторюватись, тож будьте терплячими.

Пояснюючи причини війни, схиляйтесь до полярної оцінки «чорне-біле». У дітей молодшого віку емоційна палітра недосконала, тому варіативність «все складно…» може викликати розгубленість малюка.

Будьте готові говорити про важкі теми. Не уникайте їх, «не думай про це» та «все нормально» не діють. Будьте відвертими, не заперечуйте болю та разом з тим підтримуйте «Ми разом».

Якщо хтось із рідних іде на війну і дитина має страх потрібно казати: "Тато буде робити все, аби ти був у безпеці, він тебе захищає. Він усіх ворогів перемагатиме і у нас буде мир". Транслюйте впевненість.

Діти мають своє власне уявлення про події відповідно віку. Відповідайте лише на ті питання, які задає дитина. Не нагнітаючи, не даючи забагато інформації, дайте пояснення. Звісно, у залежності від віку інформація та її подача має бути різною. Чим менша дитина, тим менше стресової інформації потрібно їй повідомляти. Складайте разом з дитиною історії про казкових героїв, які перемагають зло.

Проговорити і нагадати дитині рутинні речі: анкетні дані її та батьків, адресу(або де живуть родичі), де у неї будуть сховані дані про неї та рідних(кишенька, сумочка тощо).

Якщо ви з дитиною перебуваєте в зоні активних бойових дій, варто нагадувати дитині порядок дій та заборон при звучанні сирени, вибухах, пострілах.

Уникайте обговорення ймовірних важких подій в присутності дитини.

Будьте стійкими, підтримуйте своїх дітей і все буде Україна!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора