A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Попит і пропозиція на зареєстрованому ринку праці Полтавської області у січні-березні 2022 року

Дата: 28.04.2022 10:05
Кількість переглядів: 345

Попит і пропозиція на зареєстрованому ринку праці Полтавської області у січні-березні 2022 року

 

У січні-березні 2022 року роботодавці поінформували службу зайнятості Полтавщини про наявність 8,2 тисячі  вакансій.

Майже половина з них –  48%, припадає на сільське господарство. 16% вакансій пропонувалося на підприємствах переробної промисловості, 7% – в оптовій та роздрібній торгівлі; 5% – у транспорті.

У професійному розрізі найбільше вільних робочих місць було для працевлаштування: робітників з обслуговування, експлуатації устаткування – 43%; кваліфікованих робітників з інструментом – 14%; працівників сфери торгівлі та послуг – 10%; представників найпростіихі професій – 10%

Станом на 1 квітня 2022 року роботодавці заявили до обласної служби зайнятості 1,9 тисячі вакансій, це на 44% менше, ніж торік на таку ж дату.

За видами економічної діяльності, більшість вакансій налічується у сільському, лісовому та рибному господарстві (46%), на підприємствах переробної промисловості (17%); в оптовій та роздрібній торгівлі (8%); у транспорті, складському господарстві, поштовій та кур’єрській діяльності (6%); охороні здоров’я (5%).

За професійними групами, найбільший попит роботодавців спостерігався на: 

*робітників з обслуговування, експлуатації устаткування та машин - 36% всіх поданих вакансій (тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва, водій автотранспортних засобів, токар, тракторист, фрезерувальник);

* кваліфікованих робітників з інструментом - 13% (швачка, електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування, слюсар-ремонтник);

*некваліфікованих працівників - 13% (підсобний робітник, робітник з благоустрою, прибиральник службових приміщень, двірник, прибиральник територій, прибиральник виробничих приміщень);

*працівників сфери торгівлі та послуг - 11% (продавець, охоронник, кухар, офіціант, молодша медична сестра, молодший медбрат);

*професіоналів - 10% (інспектор (пенітенціарна система), вчитель закладу загальної середньої освіти, агроном);

* фахівців - 5% (бухгалтер, сестра медична (брат медичний), фахівець, електромеханік, диспетчер, електрик дільниці).

Загалом за три місяці 2022 року послугами Полтавської обласної служби зайнятості скористалися 26,3 тисячі зареєстрованих безробітних.

Серед безробітних, які мали професійний досвід, 30% раніше працювали у сільському господарстві; 15% – в оптовій та роздрібній торгівлі; 13% - у державному управлінні й соціальному страхуванні; 12% – на підприємствах переробної промисловості.

Станом на 1 квітня 2022 року послуги Полтавської обласної служби зайнятості отримували 17,1 тисячі осіб, які мали статус безробітного, це на 34% менше, ніж на таку ж дату минулого року.

Серед зареєстрованих безробітних 7,5 тисячі чоловіків (або 43%), 9,7 тисячі жінок (57%).

25% зареєстрованих безробітних були у віці до 35 років; 28% –  від 35 до 44 років; 30% – від 45 до 55 років; 17% – понад 55 років.

За освітою: 46% зареєстрованих безробітних мали вищу освіту, 40% – професійно-технічну, 14% – загальну середню освіту.

 

Суттєвим залишається дисбаланс між попитом та пропозицією робочої сили. Станом на 1 квітня 2022 року, в середньому по Полтавській області, на одне вільне робоче місце претендувало 9 безробітних (на 1 квітня 2021 року – 8 осіб). Найбільша невідповідність попиту і пропозиції у професійно-кваліфікаційному розрізі спостерігалася серед службовців та керівників (21 особа), фахівців (17 осіб), працівників сфери торгівлі та послуг (15 осіб), технічних службовців (13 осіб).  

 

Недостатньо вакансій для представників таких професій: водій автотранспортних засобів, продавець продовольчих товарів, тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва, кухар, бухгалтер.

Наприклад: для 945 водіїв є 128 вакансій, для 757 безробітних продавців продовольчих товарів 63 вакансії, для 358 безробітних бухгалтерів – лише 17 пропозицій.

Водночас не вистачає кадрів: фрезерувальників, начальників відділів поштового зв'язку, лікарів медицини невідкладних станів, лікарів-терапевтів.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора