A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Заходи щодо запобігання виникненню та поширенню сказу тварин

Дата: 14.06.2022 15:10
Кількість переглядів: 729

Сказ – особливо небезпечне вірусне захворювання всіх теплокровних тварин і людини. Відноситься до інфекційних природно-вогнищевих захворювань вірусної етіології, з раневим механізмом передачі інфекції, ураженням центральної нервової системи. В Україні дане захворювання реєструється в усіх областях і природно-географічних зонах.

Збудник сказу - вірус, який живе і розмножується лише в живому організмі: в головному і спинному мозку. Велика його кількість накопичується в слинних залозах тварин.

Джерелом сказу є дикі тварини, головним чином із сімейства собачих (вовки, лисиці), а також кажани. Небезпека цих тварин обумовлена наявністю в слині хворих тварин великої концентрації вірусу сказу (у вовків - в 90-100%, лисиць - в 80-90%, собак і кішок - в 50%).

Сказ - ранова інфекція, при якій зараження найчастіше відбувається при укусі або ослиненні пошкоджених ділянок шкіри, слизових оболонок. Також існує велика ймовірність зараження при розробці туш хворих на сказ тварин, контакті із предметами та матеріалами, які забруднені слиною хворих на сказ тварин.

Хворі на сказ тварини виділяють вірус із слиною вже в останні дні інкубаційного періоду, ще за 7-10 днів до появи клінічних проявів і впродовж усього періоду хвороби. Тяжкість клінічних проявів залежить від багатьох чинників: місця проникнення вірусу в організм, його кількості та вірулентності, стану організму постраждалих людини або тварини. Тривалість інкубаційного періоду залежить від локалізації укусу (обличчя, шия, нижні або верхні кінцівки, тулуб).

У людини інкубаційний період може тривати місяцями, в середньому 30-90 днів, найкоротший - 7 днів. Враховуючи те, що вірус в слині з'являється за 7-10 днів до появи клінічних симптомів сказу, необхідно пам'ятати, що тварин, які нанесли укуси, необхідно ізолювати і проводити за ними обов’язковий 15-денний ветеринарний нагляд.

Категорично забороняється знімати шкури із тварин, підозрілих на захворювання і загиблих з невідомих причин.

Постраждалі від укусів та подряпані бродячими, домашніми або дикими тваринами, повинні негайно звернутися за медичною допомогою в медичний заклад для отримання невідкладної допомоги і вирішення питання про проведення лікувально-профілактичної імунізації. За можливості необхідно терміново самостійно промити рану значною кількістю мильної води, краї рани змазати 70% спиртом або 5% спиртовим розчином йоду, накласти асептичну суху пов’язку і звернутися до лікаря.

Необхідно пам'ятати, що захворювання з появою клінічних ознак завжди закінчується смертю!

Для профілактичного лікування застосовується антирабічна вакцина та антирабічний імуноглобулін, які є нешкідливими для людини. Тільки лікар може оцінити ризик можливого зараження вірусом сказу і призначити, при необхідності, курс лікування.

У жодному разі не відмовляйтеся від призначеного лікування та самовільно не переривайте його - це може привести до трагічних наслідків.

У зв’язку з напруженою епізоотичною ситуацією стосовно сказу на території області Держпродспоживслужбою здійснюються заходи з метою недопущення поширення сказу зокрема:

- службою державної ветеринарної медицини проводиться відповідна роз’яснювальна робота серед населення, здійснюються профілактичні щеплення проти сказу серед собак та котів, що належать жителям району,

- вакцинація сільськогосподарських тварин,

- епізоотологічний моніторинг – здійснюється шляхом епізоотологічних обстежень, своєчасного виявлення спалахів хвороби та аналізу епізоотичної ситуації;

- лабораторні дослідження – проводяться для виконання плану державного моніторингу та при підозрі загибелі тварин від сказу.

Для того щоб захистити себе і оточуючих від сказу, необхідно виконувати наступні правила:

- необхідно дотримуватися встановлених правил утримання домашніх тварин (собак, котів) і щорічно, в обов'язковому порядку, надавати своїх улюбленців для проведення профілактичних щеплень проти сказу;

- у випадках змін в поведінці домашньої тварини, отримання нею ушкоджень від іншої тварини, смерті без видимих на те причин необхідно обов'язково звернутися до лікаря ветеринарної медицини для встановлення спостереження за постраждалою твариною та/або з'ясування причини смерті загиблої тварини;

- слід нагадати дітям про необхідність інформування дорослих у випадку навіть незначних ушкоджень, нанесених тваринами;

- не слід підбирати, в лісі, на вулиці, диких і бездоглядних домашніх тварин, або знайти можливість у найкоротший термін надати їх для огляду лікарю ветеринарної медицини і провести щеплення від сказу;

- не слід брати тварину «на літній сезон», оскільки потім викинувши її, ви збільшуєте тим самим кількість бездоглядних тварин і підвищуєте ризик виникнення сказу в околицях;

- не слід позбавлятися від тварини, яка покусала або подряпала людину, за можливості за нею має бути встановлено п’ятнадцятиденне ветеринарне спостереження;

- при появі диких тварин на особистих подвір'ях, на території населених пунктів потрібно прийняти всі запобіжні заходи для забезпечення власної безпеки, ваших близьких і оточуючих, оскільки здорові дикі тварини, як правило, уникають зустрічі з людиною.

ПАМ'ЯТАЙТЕ! Ваше здоров'я у Ваших руках! Дбайте про нього!

ЗВЕРТАЄМО ОСОБЛИВУ УВАГУ, ЩО ВАКЦИНУВАТИ ДОМАШНІХ ТВАРИН (СОБАК, КОТІВ) ПРОТИ СКАЗУ ПОТРІБНО ПОСТІЙНО, У ВИЗНАЧЕНІ СПЕЦІАЛІСТАМИ ВЕРЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ ТЕРМІНИ.

Відділ ветеринарної медицини та протиепізоотичної роботи Кременчуцького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора