A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Кременчуцьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області повідомляє

Дата: 28.06.2022 14:47
Кількість переглядів: 285

Фото без опису   24 червня розпочався літ стеблевого (кукурудзяного) метелика. Комфортні температурні показники сприяють яйцекладці шкідника, а через 5-9 днів розпочнеться відродження гусе ЕПШ стеблового (кукурудзяного метелика) в фазу кукурудзи 6-8 листків становить 18% рослин із кладками яєць. В фазу викидання волоті – формування зернівки ЕПШ становить 1-2 гусениці/рослину за 6-8% заселених рослин з гусеницями І-ІІ віків.
Для обмеження шкідливості стеблового (кукурудзяного) метелика на початку та під час масового відкладання яєць фахівці рекомендують проводити випуск трихограми з нормою 50-100 тис. самиць, знищення бур’янів та квітучих нектароносів. Ефективність трихограми залежить від погодних умов, біологічних показників комахи, чіткого дотримання регламентів, методики та технології застосування трихограми на конкретному полі.
За рекомендаціями ІЗР НААН, проти стеблового кукурудзяного метелика випускають трихограму у два строки: на початку та в період масового відкладання яєць шкідником. Норма за першого випуску — 30— 50 тис. самиць на 1 га, за другого — залежно від кількості яйцекладок на 100 рослин; до трьох кладок — 50 тис., 3—5 — 100 тис., 6—8 — 150 тис., понад 8 — 200 тис. самиць на 1 га. Якщо літ кукурудзяного метелика розтягнутий, доцільно випускати трихограму не менше 3-х разів з інтервалом у 5—6 діб.
Орієнтовні строки в умовах Лісостепу України:1-й випуск – на початку яйцекладки III декада червня – I декада липня;
2-й випуск – в період масового льоту та яйцекладки шкідника I – II декада липня.
У період масового виплодження гусениць кукурудзяного (стеблового) метелика за перевищення економічного порога шкодочинності посіви слід обробляти інсектицидами дозволеними для використання згідно «Переліку пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Ефект від використання інсектицидів залежить від точного визначення строків обробок. Найвищий він тоді, коли препарати вносять під час проникнення перших гусениць у стебла, тобто через два-три тижні після початку льоту метелика або під час масового його льоту. Цей строк доцільно встановлювати за допомогою феромонних пасток або світлопасток. Занадто рання обробка інсектицидами неефективна. Обприскування краще здійснювати ввечері, коли рослини кукурудзи гнучкіші.
Під час проведення захисних міроприємств слід дотримуватись вимог законодавства у сфері захисту рослин, бджільництва та з дотриманням Державних санітарних правил ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві».
Враховуючи особливості проведення комплексу літніх польових робіт у 2022 році, пов’язаних з введенням воєнного стану в Україні, перед здійсненням застосування пестицидів рекомендовано додатково повідомити про це представництва Національної поліції України, військової складової територіальної оборони в відповідній територіальній громаді.
Провідний спеціаліст відділу
фітосанітарної безпеки Кременчуцького
районного управління Головного управління
Держпродспоживслужби в Полтавській області Лариса Артикульна
 

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора