A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Кременчуцьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби інформує:в Полтавській області  відмічено появу небезпечного шкідника – лучного метелика

Дата: 03.08.2022 16:01
Кількість переглядів: 406

Лучний метеликУ Полтавській області  відмічено появу небезпечного шкідника – лучного метелика. Прошу всіх  керівників сільськогосподарських підприємств, агрономів та  фермерів   провести обстеження посівів сільськогосподарських культур. При появі даного шкідника негайно прийняти міри по його знешкодженню.

Триває літ ІІ покоління лучного метелика - одного із найнебезпечніших шкідників, який має високу плодючість, багатоїдність, здатність до міграції що уможливлює нанесення ним відчутних втрат врожаїв на значних площах. Його гусінь в період спалаху розмноження пошкоджує майже всі сільськогосподарські культури, особливо цукрові буряки, однорічні і багаторічні трави, кукурудзу, овочеві, соняшник.

Метелики активні з настанням присмерків до півночі й перед сходом сонця. Вдень вони сидять під листками рослин. Активно летять на світло в теплі ночі, а під час грози, їх рухливість різко зростає і вони здатні мігрувати на значні відстані.

За сприятливих умов (температура вище 20°С, наявність опадів, роси та квітучих рослин) метелики, досягнувши статевої зрілості, паруються. Через 4-7 днів після вильоту, самиці відкладають яйця по 1-5, інколи до 20, розміщуючи їх черепицеподібно, на ділянки з розрідженою рослинністю, переважно на нижню сторону листя, стебел, сухі рослинні залишки і грунт. Протягом 7-15 днів одна самка може відкласти від 20 до 640 яєць.

Ембріональний розвиток триває від 2 до 15 діб. Гусениці після виплодження живляться з нижнього боку молодих листочків, вигризаючи тканини і не пошкоджуючи верхньої шкірочки, а потім грубо обгризають листки, обплітаючи їх павутинням; наприкінці живлення вони можуть пошкоджувати черешки, соковиті пагони і плоди. Закінчивши живлення, гусениці заглиблюються у поверхневий шар ґрунту, де сплітають вертикальний кокон і в ньому заляльковуються. Гусениці дуже рухливі, якщо до них доторкнутися, то вони змієподібними рухами швидко відповзають. Незмінним у гусениць усих віків залишається блискучо чорний колір голови.

Особливістю, лучного метелика є те що найчастіше вони заселяють посіви окремими вогнищами або тільки яку – небудь частину поля і рідше – все поле, при цьому пильну увагу слід приділити западинам, іншим затишним від вітру місцям.

При виявленні вогнищ, гусені лучного метелика необхідно провести захисні заходи дозволеними препаратами з додержанням строку застосування до збору урожаю.

Облік інтенсивності льоту метеликів на полях і неорних угіддях проводять в 5 місцях по 10 кроків і визначають за шкалою:

Сила льоту метеликів

(екз. на 10 кроків)

Загроза від гусениць

Заходи

1

2

3

Поодинокий (до 0,2) 

Відсутня 

Боротьба не проводиться 

Слабкий

(0,2-1) 

Нижче ЕПШ 

Розпушування міжрядь просапних культур з присипанням зони рядка після відходу гусениць на заляльковування 

Середній

(1,1-10) 

Осередкова поява гусениць в чисельності вище ЕПШ* 

Розпушування міжрядь просапних культур в період відкладання яєць метеликами, а також після відходу гусені на заляльковування - розпушування з присипанням зони рядка. Осередкове застосування інсектицидів проти гусені II -III віків 

Сильний

(10-50) 

Осередкове та суцільне

заселення гусеницями у високій чисельності 

Застосування усього комплексу агротехнічних заходів, що обмежують шкодочинність і розмноження. Випуск трихограми, застосування біологічних і хімічних інсектицидів 

Масовий

(>50)

 

Масова поява гусені на культурах 

Посилене спостереження за ходом розвитку шкідника. Застосування повного комплексу агротехнічних, організаційно-господарських, біологічних та хімічних заходів, що обмежують розмноження шкідника. Суворе дотримання строків і норм витрати препаратів з урахуванням віку гусені. Обприскування дозволеними інсектицидами.

 

Економічні пороги шкідливості  гусениць лучного метелика на основних сільськогосподарських культурах:

Друге покоління:

1. цукрові буряки, кормові, столові: 15-20 екз./м2, у другій половині вегетації

2. соняшник: 20 екз./м2 за формування корзинок, цвітіння

3. овочеві культури: 12-16 екз./м2

4. багаторічні трави (насінники, отава): 20 екз./м2 

5. кукурудза: 15-20 екз./м2 за викидання волоті

Під час проведення захисних міроприємств слід дотримуватись вимог законодавства у сфері захисту рослин, бджільництва та з дотриманням Державних санітарних правил ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві».

Прошу при застосуванні засобів захисту рослин  від лучного метелика  не допустити отруєння бджіл – обов'язково попередити пасічників.

Враховуючи особливості проведення комплексу літніх польових робіт у 2022 році, пов’язаних з введенням воєнного стану в Україні, перед здійсненням застосування пестицидів рекомендовано додатково повідомити про це представництва Національної поліції України, військової складової територіальної оборони в територіальній громаді.

 

Провідний спеціаліст відділу фітосанітарної

безпеки  Кременчуцького районного управління

Головного управління Держпродспоживслужби

В Полтавській області                                                                    Артикульна Лариса

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора