A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Мораторій на проведення заходів контролю скасовано:  Держпраці пояснила, кому чекати інспектора праці

Дата: 08.08.2022 14:37
Кількість переглядів: 235

Фото без описуМораторій на проведення заходів контролю скасовано: 

Держпраці пояснила, кому чекати інспектора праці

 

19 липня 2022 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин».

Прес-служба Держпраці нагадала, що цим Законом внесені зміни до Кодексу законів про працю України, законів «Про оплату праці»«Про відпустки» та «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».

Зокрема, внесені зміни передбачають, що у період дії воєнного стану інспектори праці можуть здійснювати інспектування роботодавців з питань:

• додержання вимог Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану»;

• законності припинення трудових договорів;

• виявлення неоформлених трудових відносин.

В Держпраці зазначили, що з початку війни до служби надійшли тисячі звернень громадян щодо порушення їх трудових прав. Найчастіше працівники звертаються з питань оплати праці, незаконного звільнення або призупинення дії трудового договору, примусового надання відпусток без збереження заробітної плати тощо.

"З метою запобігання порушенням та враховуючи зміни, які відбулися в трудовому законодавстві у період воєнного стану, Держпраці проводить активну інформаційно-роз'яснювальну роботу як з роботодавцями, так і з працівниками. Це і підтримка роботодавців через консультації безпосередньо на підприємствах, яких з початку війни надано вже більше 33 тисяч.

Також це і дистанційне консультування як роботодавців, так і працівників через сервіс «інтерактивний інспектор». З 24.02.2022 майже 120 тисяч осіб звернулися за отриманням консультацій з питань праці. Найбільше звернень надходило з питань оплати праці - 40 тисяч, надання відпусток, у тому числі щодо відпусток без збереження заробітної плати - 15 тисяч, оформлення трудових відносин - 15 тисяч, звільнення - 10 тисяч.

Крім того, відповіді на питання щодо яких найчастіше звертаються через сервіс «інтерактивний інспектор» розміщуються на інформаційному порталі pratsia.in.ua. На сьогодні на порталі розміщено понад 120 відповідей.

Водночас, не у всіх випадках роботодавці дослухаються до порад та роз'яснень. Саме в таких випадках інспектори мають реагувати на кожне з таких порушень", - йдеться в повідомленні.

 

Головний державний інспектор Управління

Держпраці у Полтавській області                                               Владислав Ковтун

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора