A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Головне управління Держпродспоживслужби інформує: до уваги керівників господарств та фермерів

Дата: 28.10.2022 11:00
Кількість переглядів: 141

   Як боротися з личинками хруща, або борозняком?На Семенівщині продовжується збір пізніх культур – кукурудзи та цукрових буряків, також проводиться підготовка грунту під урожай 2023 року.  

      Проведено осінні грунтові обстеження  в таких господарствах як  ФГ «Славута», ТОВ «Синбат» Агро, ФГ «Товсте» та ТОВ АФ «Дніпроагролан».

   Під час осінніх обстежень було виявлено що на 86 % площ   заселено личинками травневого та червневого хрущів в кількості від 0,5 до 5,5 шт/м2 середнє по району 1,1 шт/м2 , заселеність озимою та підгризаючими совками  становить – 5,8 шт/м2  середнє по району , по дротяниками 0,8 шт/м2 та хлібною жужелицею – 1,1 шт/м2.                                По проведеним обстеженням господарствам видано результати обстежень та рекомендації по зменшенню шкодочинності даних шкідників на сільськогосподарські культури.

      Хочу звернути увагу, що дуже велика заселеність підгризаючими совками, а температурний режим на даний час комфортний для їх розвитку – вони можуть завдати шкоди посівам озимих зернових культур, тому прошу агрономів та фермерів регулярно проводити обстеження посівів. Також не забувайте і про мишовидних гризунів.  Дуже перевищує норму заселення і личинками травневого та червневого хрущів, тому насіння ярих культур необхідно протруювати  не тільки від хвороб, а й додавати інсектицидні протруювачі від шкідників.

    Особливу увагу хочу звернути всіх керівників сільськогосподарських підприємств та фермерів на структуру посівів, відмічається різке зменшення посівів ярих зернових культур таких, як ярий ячмінь, яра пшениця, овес, горох,  просо, гречка  відповідно збільшуються площі під кукурудзою, соняшником, особливо дуже збільшили посіви соняшника, що негативно впливає на фітосанітарний стан полів збільшується ураженість хворобами та заселеність шкідниками рослин. На посівах соняшнику відмічається «вовчок» який приводить до різкого зменшення врожаю. Тому наголошую – дотримуйтесь сівозміни.

    Звертаюсь до всіх керівників господарств та фермерів ще є достатньо часу у вас, щоб переглянути структуру на 2023 рік та підготувати насіння до посіву, бо від цього буде залежати  добробут кожного господарства. Надіюсь що моя інформація буде корисна і кожний керівник зробить правильний вибір сільськогосподарських культур на наступний 2023 рік.

 

 

Провідний спеціаліст відділу фітосанітарної безпеки

Кременчуцького районного управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Полтавській області                                                                    Артикульна Лариса

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора