A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семенівська селищна рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Продаж квартири чи будинку під час воєнного стану — які діють умови

Дата: 27.10.2022 13:00
Кількість переглядів: 168

Фото без опису

Уряд України у червні оновив умови діяльності нотаріусів в умовах воєнного стану та, зокрема, підходи до посвідчення договорів купівлі-продажу нерухомості.

У разі укладання договору купівлі-продажу, обміну чи дарування нерухомості під час воєнного стану забороняється перепродавати, дарувати чи іншим чином відчужувати таке майно протягом місяця з дня державної реєстрації права власності на нього.

Посвідчити договори купівлі-продажу, обміну, дарування можуть лише нотаріуси, що включені до Переліку нотаріусів, якими в умовах воєнного стану вчиняються нотаріальні дії щодо цінного майна. Відповідний перелік періодично оновлюється. Тож, перед вчиненням купівлі чи продажу нерухомості варто перевірити, чи має право обраний сторонами нотаріус посвідчувати такого роду договори. Актуальний перелік можна знайти на сайті Мін’юсту за посиланням - https://minjust.gov.ua/pages/list_of_notaries.

З червня укласти договір купівлі-продажу квартири, будинку, іншої нерухомості можна не лише за місцем розташування такої нерухомості. Відповідне обмеження скасовано постановою Кабміну від 24.06.2022 № 719. Тож, наразі посвідчити договір купівлі-продажу нерухомого майна можна у нотаріусів з наведеного вище Переліку: — за зареєстрованим місцем проживання ("пропискою") покупця або продавця; — за місцем розташування такого майна; — за місцем перебування юридичної особи, якщо покупцем або продавцем виступає товариство, підприємство тощо.

З червня також дозволено посвідчувати договори купівлі-продажу нерухомості, яка розташована в районах бойових дій, що включені до Переліку територій обмеженого доступу. Зробити це мають право лише нотаріуси, що включені до Переліку нотаріусів, якими в умовах воєнного стану вчиняються нотаріальні дії щодо цінного майна, щоправда, незалежно від місця розташування нерухомого майна.

Укласти договори про відчуження нерухомого майна (купівлю-продаж, обмін тощо) дозволено на підставі довіреності, однак лише за умови, що вона містить опис відповідних повноважень представника та зареєстрована в Єдиному реєстрі довіреностей. Разом із цим згідно з постановою уряду від 24.06.2022 № 719 на день підписання відповідного договору має пройти не більше 1-го місяця з дня посвідчення такої довіреності нотаріусом або не більше 2-х місяців, якщо її було посвідчено консульською установою (дипломатичним представництвом) України або уповноваженим органом іноземної держави.

Якщо пройшло більше часу, представнику необхідно буде надати нотаріусу заяву від власника нерухомості про підтвердження дії довіреності. Водночас справжність підпису на такій заяві має бути засвідчено нотаріусом (не раніше ніж за 7 календарних днів) або консульською установою (дипломатичним представництвом) України, іноземною установою (не раніше ніж за 1 місяць до дня укладення відповідного договору).

 

Олена Зайченко головний юрист сектору «Семенівське бюро правової допомоги» відділу безоплатної правової допомоги Кременчуцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

За правовою допомогою можна звернутися за адресою: смт Семенівка, вул. Незалежності, 34, телефон: (05341)91243.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора